Kitaransoiton aloittelijan opas: miten valita oikeat laitteet?

Kitaroita on monenlaisia ja oikeanlaisen valitseminen voi olla aloittelijalle vaikeaa. Lisäksi sähkökitaran elektroniikan ja tarvikkeiden ostaminen on haastavaa, koska valikoimaa kaupoissa on niin paljon. Tässä blogitekstissä kerron millaisilla välineillä aloittaa kitaransoitto ihan alusta asti.

Akustisen kitaran ja sen varusteiden valinta

Akustinen kitara

Akustista kitaraa ostaessa pitää muistaa omat mitat, koska kitaroita on monen kokoisia. Jos kitara ei sovi soittajan mittoihin, voivat esimerkiksi niskat ja kädet kipeytyä. Teräskieliset kitarat ovat eri muotoisia ja niitä täytyy käydä kaupassa katsomassa ja kokeilemassa. Niin sanotut klassiset nylonkieliset kitarat jaetaan 1/4–4/4-kokoluokkiin, joten niiden ostaminen on paljon helpompaa kuin teräskielisen kitaran. Yllä olevassa kuvassa oikealla sijaitseva mustan värinen kaikukoppainen kitara on akustinen teräskielinen kitara. Seuraavassa kuvassa esitellään klassinen nylonkielinen kitara ja sen osat.

Klassinen nylonkielinen kitara ja sen osat

Akustisen kitaran kielet

Tavallisin kielisarja eli kielisetti on 10-46, mutta jos soittajalla on vahvat sormet, voidaan käyttää vahvoja kieliä kuten esimerkiksi 11-50-kielisettiä. Lasten sormille hyvä kielisetti on 09-42.

Klassisen nylonkitaran kielisetit ovat muovia, eivät kokonaan terästä.

12-kielisen akustisen teräskielisen kitaran kielet

Plektra akustisella kitaralla soittoon

Plektroja on soitinkaupoissa laaja valikoima eri muotoisia ja kokoisia. Niitä kannattaa ostaa monenlaisia ja ajan kanssa kokeilla, mikä itsestä tuntuu parhaimmalta. Klassista kitaraa soitetaan ilman plektraa sormilla.

Plektroja

Hihna akustiseen kitaraan

Kitaran hihnan voi valita oman mielen mukaan. Niitä on kaupoissa eri värisiä ja kokoisia sekä eri materiaaleista kuten nahasta ja nylonista.

Kitaran hihna

Sähkökitaran ja sen varusteiden valinta

Sähkökitara

Sähkökitaroita on kaupoissa laaja valikoima. Sähkökitaran pitää sopia soittajan mitoille niin kuin akustisen kitarankin.

Sähkökitaran osat

Sähkökitara ja sen osat
 1. Lapa
 2. Satula
 3. Virityskoneisto
 4. Otelaudan nauhat
 5. Kaularauta
 6. Otelaudan nauhamerkit, otelautaupotukset
 7. Kaula ja otelauta
 8. Kaulaliitos
 9. Runko (lankku tai body)
 10. Mikrofonit
 11. Elektroniikka
 12. Talla
 13. Plektrasuojus

Sähkökitaran mikrofonit

Sähkökitaran mikrofonien pitää sopia siihen musiikkityyliin, mitä kitaralla haluaa soittaa. Puhtaan soundin saa hyvin aikaan kaikenlaisilla jazz-musiikin soittamiseen suunnatuilla mikrofoneilla. Aktiivimikeillä, joissa on paristo, saa aikaan hyvän ja vahvan säröäänen.  

Humbucker-mikrofoneja

Sähkökitaran mikrofoneja on yksikelaisia sekä kaksikelaisia. Kaksikelaisia mikrofoneja sanotaan humbucker-mikrofoneiksi. Yksikelaiset mikit sopivat esimerkiksi bluesin soittamiseen, kaksikelaiset taas rockiin ja metalliin.

Yksikelaiset mikrofonit

Sähkökitaran kielet

Soolokitaristi voi käyttää sähkökitarassa koottuja kielisettejä, jotka on koottu erilaisista kieliseteistä. Näissä seteissä yleensä ohuin kieli on 008-vahvuinen ja paksuin kieli esimerkiksi 052-vahvuinen. Muuten sähkökitaran kielisetit ovat samankaltaisia akustisissa kitaroissa käytettävien kanssa (poikkeuksena klassisen kitaran kielet, jotka ovat osaksi muovia).

Plektra sähkökitaran soittoon

Plektran valinta sen kärjen muodon mukaan on sähkökitaran soitossa hyvin tärkeää. Heavy metallia soittaessa kannattaa käyttää teräväkärkistä plektraa, koska se luo kitaraan terävän tiukan soundin. Puhtaan soundin soittamiseen saa pyöreäkärkisellä plektralla, koska se ei raavi kieliä.

Teräväkärkinen plektra

Vahvistin sähkökitaralle

Vahvistin pitäisi hankkia erikseen joka musiikkityylille ja vahvistimen koko valita soittotilan mukaan. Kotona treenaamiseen sopii hyvin 30-vattinen combo-vahvistin, isommat kaappivahvistimet taas keikoilla. Aloittelijan kannattaa ostaa vahvistin, jossa on hyvä puhdas soundi, koska puhtaalla soundilla on parempi treenata alkeita.

Vahvistin kannattaa valita joka musiikkityylille erikseen. Vahvistimen koko taas kannattaa valita soittotilan mukaan. 30 vattinen combo sopii oikein hyvin vaikka kotona treenaamiseen. Isommat kaapin tyyliset vahvistimet taas sopivat hyvin keikalle. Aloittelijan kannattaa ostaa vahvistin, missä on hyvä puhdas soundi, koska puhtaalla soundilla on hyvä treenata alkeita.

Combo-vahvistin
Kaappivahvistimissa on erikseen etuaste + päättäri -yhdistelmä eli nuppi ja kovaääninen eli kaappi.

Kitaraefektit

Kitaraefekteillä saa kitaran soundiin hyviä lisiä. Yleisin kitaraefekti on särkiä, joka löytyy valmiiksi monista vahvistimista. Särkijällä saa kitaran soittoon rock-tyylisen särösoundin. Särkijöitä on monenlaisia, joista yleisin on distortion-pedaali. Jos tahtoo koventaa säröä voi kitaran linjaan laittaa overdriven. Overdrive yliohjaa ääntä ja sitä kautta voimistaa säröä.

Toinen yleinen efekti on kaiku. Vanhemmat kaiut ovat lankakaikuja, joissa kauin ääni tulee vahvistimen sisään asennetusta langasta. Nykyään markkinoilla on kuitenkin digitaalisia vaihtoehtoja.

Delay-kaiku on niin sanottu aikaviive. Delay toistaa soitetun sävelen automaattisesti monta kertaa loppua kohden hiljentyen. Digitaaliset delay-kaiut ovat nykyään kehittyneitä laitteita. Niillä voidaan mallintaa vanhoja kelakaikuja, joissa delay-kaiku syntyi äänittävässä kelanauhurissa, kun nauhuri analogisesti toisti ja tallensi äänitettyä säveltä useaan kertaa sen soittamisen jälkeen.

Mallintavat kitaraefektit mallintavat digitaalisesti esimerkiksi toisia vahvistimia. Tällöin vaikkapa Orangen combo-vahvistimesta saa Marshallin JCM-vahvistimen kuuloisen.

Efektipedaaleja

Lopetus

Sähkökitaran ja akustisen kitaran valinnassa kannattaa olla rauhallinen. Oikeisiin mittoihin on hyvä syventyä kunnolla eikä kannata ostaa kuin omiin mittoihin sopivia kitaroita, jotteivat kädet ja niska tule soittamisesta kipeäksi. Vahvistinta kannattaa kokeilla kaupassa ennen ostamista. Kun soittajalla on hänelle itselleen oikea vahvistin ja sen ääni on mieleinen, on soittaminen helppoa.

Eri valmistajien sivuilta löytyy paljon tietoa myynnissä olevista kitaroista ja mikrofonivalmistajien sivuilta tietoa erilaisista mikrofoneista. Jos omille mitoille sopiva kitara löytyy, voi siihen ostaa erikseen mikrofonit, jotka sopiva musiikkiin, jota aikoo soittaa.

Vastaa

Your email address will not be published.