Electro swing -musiikissa kohtaavat uusi ja vanha maailma

Lähde: Canva ja kuvitus Tuomas

Electro swing on musiikkigenre, joka kehittyi 1990-luvun alun Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Genre yhdistelee lähinnä vanhanaikaista tai modernimpaa jazz- ja swingmusiikkia nykyaikaisiin elektronisiin rytmeihin. Ei ole myöskään ennenkuulumatonta yhdistää muun muassa hip hoppia jazziin – tällöin kyseessä on electro swingin alagenre swing hop. Electro swing -musiikissa on kuultavissa jazzistakin tuttuja soittimia kuten muun muassa saksofonia ja trumpettia.

Tiettävästi ensimmäinen musiikkilistoille yltänyt electro swing -kappale on vuonna 1994 julkaistu alankomaalaisen Doop-yhtyeen nimikkohitti. Kappale yltyy nopeasti jopa melkoisen riivaavaksi korvamadoksi. ”Doop”-kappaleen lisäksi muitakin teoksia on yltänyt listoille – esimerkiksi maailmanhitiksi 2010-luvun alussa noussut ”We No Speak Americano”. Sen australialaiset tekijät Yolanda Be Cool ja DCUP samplasivat kappaleessaan Renato Carosonen vanhaa italialaissävelmää ”Tu vuò fà l’Americano”. Ruotsalaisen DJ AronChupan hitti ”I’m an Albatraoz” on saavuttanut moninkertaista platinaa useassa maassa. Ranskalaisyhtye Caravan Palacen ”Robot Face” -albumikin ylsi yhdysvaltalaisen Billboard-albumilistan dance-/elektroninen-kategorian sijalle 3 vuonna 2015.

Tunnettuihin electro swing -laulajiin/-yhtyeisiin kuuluvat edellä mainitun Caravan Palacen lisäksi muun muassa alankomaalainen Caro Emerald, ranskalainen Dimie Cat ja itävaltalainen Parov Stelar. Jos genre kiinnostaa enemmänkin, niin YouTubesta kannattaa tsekata kanavat nimeltään Electro Swing Thing, Funky Panda™ ja Immortal Swings.

– Tuomas

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.