Tuomaksen euroviisublogi: Vuosi, jolloin toinenkin sija on pettymys

Lähde: eurovision.tv

Euroviisut on saatu tältä keväältä päätökseen – hieman antikliimaksiseen sellaiseen. Yleisön suosikiksi valikoitui Suomi, kun taas tuomaristo äänesti Ruotsin ykköseksi. Tämä on kaiketi mukavin tapa, minkä voin lopputuloksista tällä hetkellä todeta. Onhan se joka vuosi tiedossa, että tuomaristo saa kävellä yleisön mielipiteen ylitse, mikäli heiltä vaan löytyy ylivoimainen suosikki. Olen itse ollut monesti ruotsalaismusiikin fani – henkeen ja vereen. Nyt vaan tuntuu siltä, että koko euroviisutulos haiskahtaa ikävästi järjestetyltä jutulta.

Abba-yhtye voitti Euroviisut vuonna 1974. Ensi vuonna siitä tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta. Onkin epäilty, että Euroopan yleisradioliitto EBU halusi kilpailut juuri Ruotsiin tämän kunniaksi. Abbaa ja sen musiikkia on juhlittu jo monissa eri euroviisutapahtumissa aiemminkin. Yhtye on yksi menestyneimmistä maailmassa – sitä ei voi kiistää. Mielestäni vaan Abban euroviisuvoiton 50-vuotisjuhlat eivät saisi olla syy Ruotsin uudelle voitolle. Sitä on aiemminkin nähty Abba-aiheista väliaikanumeroa muun muassa Turkin Istanbulin Euroviisuissa vuonna 2004. Ei siis vaadita edes Ruotsia kilpailujen järjestäjäksi, jos halutaan tehdä uusi tribuutti maailmalla rakastetulle yhtyeelle.

Ruotsin tämänvuotinen edustaja Loreen myös keikkui vedonlyöntilistan kärjessä koko kevään ajan. Se varmasti osaltaan vauhditti maan mahdollisuuksia voittoon. Tämä ei silti joka vuosi kerro koko totuutta. Maltan Destiny roikkui vedonlyöntilistan kärjessä vuonna 2021, mutta myöhemmin selvisi, että maltalaiset olivat itse pönkittäneet mahdollisuuksiaan kyseisellä listalla. Lopulta maan sijoitus oli finaalin seitsemäs. Jaksoin loppuun asti toivoa, että Loreen kokisi edes pienemmässä mittakaavassa samanlaisen kohtalon kuin Destiny.

Kaiken tämän päälle tuomareiden suosikkilaulajatar ei myöskään saanut yhden yhdeltä maalta yleisöäänien täyttä 12 pistettä. Tämä fakta osaltaan kertoo siitä, että Ruotsin esitys ei ollut minkään maan mielestä voiton arvoinen paketti.

Itselle ei nyt tunnu riittävän ymmärrystä sille, miksei Suomen voitu kerrankin antaa voittaa Euroviisuja. Meillä oli vihdoin paketti kasassa. Töitä oli paiskittu todella paljon ja se näkyi. Harvalla oli tänä vuonna varaa valittaa Suomen euroviisusta. Siinä missä Käärijä hävisi Loreenille laulamisessa, voitti hän yleisön paremmin puolelleen ja villitsi kilpailun pitopaikkaa energiallaan. Tämänkin vuoksi kilpailujen sloganin ”United by Music” jatkeeksi olisi sopinut paremmin Käärijän kuin Loreenin voitto. Uskoin, että Suomi olisi varmasti järjestänyt melkoisen mainiot kekkerit ensi vuonna joko Helsingissä tai Tampereella. Nyt ne vaan jäävät toteutumatta.

Euroviisukevät 2023 jätti lopulta kovin tyhjän olon.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.