Tuomaksen euroviisublogi: Tämän vuoden toisen semifinaalin kilpailijat esittelyssä

Kuvien lähde: eurovision.tv

Viime viikolla esittelin ensimmäisen semifinaalin kilpailijat. Nyt on luonnollisesti vuorossa toisen semifinaalin tarjonta.

 1. 🇩🇰 Tanska: Reiley – Breaking My Heart

Reiley – oikealta nimeltään Rani Petersen – on färsaarelainen laulaja ja sosiaalisen median vaikuttaja. Debyytti-EP:nsä Reiley julkaisi vuonna 2021 ja on sen jälkeen muun muassa levyttänyt singlen eteläkorealaisen AB6IX-yhtyeen kanssa.

Hänen euroviisunsa ”Breaking My Heart” valittiin Tanskan karsintojen voittajaksi helmikuussa. Kappale ehti olla jopa diskausuhan alla, sillä Reiley oli esittänyt sen Etelä-Koreassa jo syksyllä 2022 – karsintojen säännöt kieltävät julkisen esittämisen ennen kyseisiä kilpailuja. Itse kappale onkin ehtaa korealaista poppia. Sytyn siitä yllättävän paljon, vaikka esittäjä vaikuttaakin melko karismattomalta.

 1. 🇦🇲 Armenia: Brunette – Future Lover

Syntyjään laulaja-lauluntekijä Elen Yeremyan tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Brunette. Hän on aloittanut laulamisen neljävuotiaana ja alkanut tehdä musiikkia 15 vuoden iässä. Debyyttisinglensä Brunette julkaisi 18-vuotiaana. Hän on myös esiintynyt yökerhoissa ja osana yhtyettä En aghjiknery.

Armeniaa Brunette edustaa tummanpuhuvalla R&B-kappaleella ”Future Lover”. Kappale sisältää erilaisia osia muodostaen kuitenkin suhteellisen ehjän kokonaisuuden. Olen yrittänyt saada kappaleesta otetta, mutta ainakin toistaiseksi se on jäänyt saamatta. Hyvä yritys luoda jotain uutta, mutta sellaiseksi se mielestäni jää.

 1. 🇷🇴 Romania: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

”Vocea României Junior” -kilpailusta romanialaisen viihteen tähtitaivaalle polkaissut Theodor Andrei on suhteellisen uusi kasvo musiikkimarkkinoilla. Vuonna 2020 hän osallistui paikalliseen ”The X Factor” -kilpailuun yltäen ainoastaan niin sanottuun bootcamp-vaiheeseen. Debyyttialbuminsa Theodor julkaisi viime syksynä.

Liverpoolin Euroviisuihin laulaja lähtee kappaleella ”D.G.T. (Off and On)”. Se yhdistelee niin blues rockia, R&B:tä kuin kabaree-tunnelmaakin. Tällä kertaa edes kabareemaisuus ei pelasta tätä sekasotkua. Kokonaisuus jää valitettavan vajaaksi eikä itselläni innostusta lisää ainakaan Romanian karsinnoissa nähty provokatiivinen show.

 1. 🇪🇪 Viro: Alika – Bridges

Alika Milova on lapsuudesta saakka tehnyt Virossa nimeään tunnetuksi lukuisten laulukilpailujen kautta. Hänen lopullinen läpimurtonsa tapahtui, kun laulajatar osallistui ”Eesti otsib superstaari” -kilpailuun. Voitettuaan edellä mainitun kilpailun Alika solmi levytyssopimuksen Universal Music Group -levy-yhtiön kanssa.

”Bridges”-balladilla hän pyrkii valloittamaan euroviisukatsojien sydämet puolelleen. Kaunis, taiteellinen ja herkkä kappale kasvaa pikkuhiljaa loppua kohden. Itselleni kappale ei auennut heti ensi kuulemalta, mutta olen lopulta löytänyt punaisen langan. ”Bridges” on varsin ammattimainen kokonaisuus, jota värittää Alikan upea lauluääni.

 1. 🇧🇪 Belgia: Gustaph – Because of You

Laulaja-lauluntekijä, tuottaja ja laulunopettaja Stef Caers tunnetaan musiikkimaailmassa nimellä Gustaph. Herran musiikkiuran alku ulottuu vuosituhannen vaihteeseen, jolloin hän saavutti hitin debyyttisinglellään vuonna 2000. Viime vuosikymmenen alussa Gustaph vieraili Hercules and Love Affair -nimisen yhtyeen solistina. Taustalaulajanakin uraansa tehostanut Gustaph lauloi taustoja Belgian euroviisuesityksissä vuosina 2018 ja 2021.

Lopulta vuosi 2023 osoittautui hänelle onnekkaaksi euroviisuedustuksen suhteen. Hän voitti hieman yllättäen Belgian karsinnat gospelia ja 90-luvun diskopoppia yhdistelevällä kappaleellaan ”Because of You”. Se kyllä parhaimmillaan tempaisee kuulijan mukaansa – kaikessa halpuudessaankin. Itse en ainakaan pysty välttymään kappaleen tietynlaiselta hurmokselta.

 1. 🇨🇾 Kypros: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

Australiankyproslainen laulaja Andrew Lambrou oli taipuvainen musikaalisuuteen jo lapsena. Viisivuotiaana hän voitti koulunsa eräänlaisen kykykilpailun. Andrew’n äiti saikin tästä idean laittaa poikansa kirjoille musiikkikouluun. ”The X Factor Australia” -kilpailussa miltei livelähetyksiin yltänyt Andrew sai aiemmin huomiota lataamalla coverkappaleita sosiaaliseen mediaan. Hän pyrki myös Australian euroviisuedustajaksi viime vuonna.

Tänä vuonna laulaja edustaa Kyprosta Liverpoolin Euroviisuissa kappaleella ”Break a Broken Heart”. Popballadi tarjoaa voimaannuttavan vaihtoehdon sydänsurujen keskellä vellomiselle. Tämän kohdalla on käynyt niin, että itselleni ensikuulemalta kappale oli miltei huikea. Kuunteluiden myötä olen kuitenkin löytänyt kappaleen puutteet ja nykyisin se on melko keskinkertainen.

 1. 🇮🇸 Islanti: Diljá – Power

Diljá Pétursdóttir nousi islantilaisten tietoisuuteen osallistuessaan ”Ísland Got Talent” -kilpailuun vuonna 2015. Hän muutti Tanskaan vuonna 2020 ja vuorotteli siellä opintojaan fysioterapian ja laulamisen välillä.

Islannin euroviisukarsinnat Diljá voitti tänä vuonna kappaleellaan ”Power”. Alunperin Islannin karsintojen semifinaalissa maan omalla kielellä laulettu kappale esitetään Liverpoolissa englanniksi. ”Power” ei itsessään ole mitenkään ihmeellinen vaan ennemminkin kovin tasapaksu, vaikka potentiaalia vahvaksi voimapopiksi on paljon. Harmillista sinänsä, sillä pidän artistin persoonasta hirveästi ja hän on todella hyvä laulaja. Diljá olisi totisesti ansainnut paremman kappaleen esitettäväkseen.

 1. 🇬🇷 Kreikka: Victor Vernicos – What They Say

Syntymänimeltään Victor Vernicos Jørgensen omaa tanskalaisen isän ja kreikkalaisen äidin. Nuorukainen aloitti pianotunnit neljävuotiaana sekä laulu- ja kitaratunnit kahdeksan- ja kymmenvuotiaana tässä järjestyksessä. Musiikkia Victor alkoi kirjoittaa 11-vuotiaana. Hän on myös tuottanut oman musiikkinsa vuodesta 2021 lähtien.

Tänä vuonna Victor edustaa Kreikkaa itse kynäilemällään kappaleella ”What They Say”. Se on herkkä kitarapopballadi, joka elämän vaikeuksista huolimatta vannoo unelmien tavoittelujen nimeen. Itseeni kappaleen sanat iskevät todella hyvin, sillä stressaan elämästäni lähes jatkuvasti. Kappalekin on ansiokas, vaikkei se heti ensimmäiseltä kuulemalta iskenyt. Siinä on esimerkiksi hyvä poljento.

 1. 🇵🇱 Puola: Blanka – Solo

Jo varhaisesta lapsuudestaan saakka Blanka Stajkowin äiti on rohkaissut tytärtään hakeutumaan musiikki- ja tanssiaktiviteettien pariin. Hän julkaisi debyyttisinglensä jo 13-vuotiaana. Blanka osallistui myös vuonna 2021 ”Top Model” -mallirealitysarjaan, jonka aikana hän julkaisi ensimmäisen virallisen singlensä Warner Music Poland -levy-yhtiön alaisena.

Blanka esittää tämänvuotisissa Euroviisuissa kappaleen ”Solo”. Hänen valintaansa tosin varjostavat syytökset karsintavoiton ostosta, sillä laulajalla on suhteita moneen Puolan karsinnan tuomariston jäseneen. Kappale itsessään on kuitenkin harmiton ja kesäinen poprenkutus, jossa on hieman 2000-luvun vaihteen tunnelmaa. Se on omasta mielestäni suhteellisen kiva kappale, jota kuuntelee ihan mielellään.

 1. 🇸🇮 Slovenia: Joker Out – Carpe diem

Indie rock -yhtye Joker Out näki päivänvalon toukokuussa 2016. Nykyisin sen muodostavat Bojan Cvjetićan, Jure Maček, Kris Guštin, Jan Peteh ja Nace Jordan. Monilla festivaaleilla esiintynyt yhtye julkaisi debyyttisinglensä perustamisvuotensa marraskuussa. Seuraavana vuonna Joker Out voitti ”Špil league” -nimisen, opiskelijayhtyeille ja -laulajille suunnatun kilpailun. Yhtye voitti ”Zlata piščal Awards” -palkinnot vuoden tulokkaina vuonna 2020 ja vuoden artisteina vuonna 2021.

Joker Outin kilpailukappale Liverpoolin Euroviisuissa kantaa nimeä ”Carpe diem”. Se on kuitenkin latinankielisestä nimestään huolimatta laulettu kokonaan sloveeniksi. Kappale on puhdasta indie rockia. Menokin on melkoisen asenteikasta. Itseäni ei häiritse ollenkaan, että kappale lainailee Måneskin-yhtyeen tunnelmaa vähän sieltä täältä.

 1. 🇬🇪 Georgia: Iru – Echo

Irina ”Iru” Khechanovi on osallistunut jo lapsesta saakka moniin laulukilpailuihin. Vuonna 2011 hän kilpaili Candy-yhtyeen kanssa Junior Euroviisuissa ja voitti koko kilpailut. ”Georgian Idol” -kilpailuun – joka toimi myös maan euroviisuartistin valintaprosessina – Iru osallistui vuonna 2019. Debyyttisinglensä hän julkaisi paria vuotta myöhemmin.

Tämänvuotisiin Euroviisuihin Iru matkaa kappaleensa ”Echo” kanssa. Elektronisessa, dramaattisessa ja balladin oloisessa kappaleessa kuulee selkeästi vaikutteita georgialaisesta kansanmusiikista. Se oli allekirjoittaneellekin miltei rakkautta ensi kuulemalta. Siitä saakka olen pitänyt Irun euroviisusta kovasti. Siinä on hienoa mystiikkaa.

 1. 🇸🇲 San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

Rock-yhtye Piqued Jacks perustettiin Italian Buggianossa vuonna 2006. Tällä hetkellä yhtyettä kasassa pitävät laulaja ja kosketinsoittaja Andrea Lazzeretti, basisti Francesco Bini, rumpali Tommaso Oliveri ja kitaristi Marco Sgaramella. Vuonna 2010 yhtye julkaisi debyytti-EP-levynsä. Lähes vuosikymmen myöhemmin Piqued Jacks voitti ”Sanremo Rock” -festivaalien rock-kategorian palkinnon vuonna 2019.

”Like an Animal” voitti tämänvuotiset San Marinon euroviisukarsinnat, joiden semifinaaleihin osallistui yli 100 kilpailukappaletta – ja kyllä, olen kuunnellut nämä kaikki kokonaisina. Itse kilpailukappale rämisee amerikkalaiseen tyyliin ja siinä kuulee kaikuja monista rock-yhtyeistä 2000-luvun vaihteesta. Yllätän totisesti itseni, sillä pidän kappaleesta. Monesti tällaiset kokonaisuudet ovat vain aikansa eläneitä. Tässä sen sijaan on hyvä meininki ja tarttuva komppi.

 1. 🇦🇹 Itävalta: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?

Teya eli Teodora Špirić ja Salena eli Selina-Maria Edbauer tutustuivat toisiinsa itävaltalaisen ”Starmania”-kykykilpailun kautta. Sitä ennen Teya oli muun muassa jo aiemmin pyrkinyt Euroviisuihin – vuonna 2020 samalla kappaleella sekä Itävallan että Serbian edustajaksi. Salena taas oli osallistunut vuonna 2017 ”The Voice of Germany” -kilpailuun, jossa hänen tähtivalmentajanaan toimi Samu Haber. Lisäksi myös hän pyrki Itävallan euroviisuedustajaksi, tosin vuotta ennen Teyaa.

Duon kilpailukappale ”Who the Hell Is Edgar?” syntyi biisinkirjoitusleirillä Tšekissä. Se on hieman humoristisella otteella väritetty popkappale, joka ottaa kantaa nykypäivän pop-artistina olemisen vaikeuteen. Kappaleen nimen Edgar viittaa amerikkalaiskirjailija ja -runoilija Edgar Allan Poeen. Tämä on sitten muuten todella koukuttava kappale. Itse nautin tästä joka solullani. Kappale on välittömän hittipotentiaalin omaava hullu kokonaisuus.

 1. 🇦🇱 Albania: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Kosovonalbaani Albina Kelmendi nousi kansan suosioon sijoituttuaan toiseksi ”The Voice of Albania” -kilpailussa. Hän opiskeli musiikkikoulussa klarinetin- ja pianonsoittoa ja alkoi esiintyä yhdessä perheensä kanssa. Viime vuonna Albina julkaisi debyyttialbuminsa.

Perheensä kanssa laulava Albina voitti Albanian euroviisukarsintoina toimivan Festivali i Këngësin yleisöäänestyksen viime vuoden lopulla. Varsinaisen festivaalivoiton nappasi muuten Albinan ”The Voice” -valmentaja Elsa Lila, joka oli voittanut kyseisen festivaalin kahdesti jo 90-luvulla. Edustuskappale ”Duje” on tummanpuhuva, perhearvoja korostava ja kansanmusiikkia ammentava teos. Se sisältää kaikenlaisia osia ja näin ollen ei välttämättä avaudu kuulijalle ihan heti. Itse olenkin tasapainotellut kappaleen kanssa monta viikkoa – välillä pidän, välillä en.

 1. 🇱🇹 Liettua: Monika Linkytė – Stay

Kansanterveyttä ja lakiakin opiskellut Monika Linkytė on uransa aikana kiertänyt monissa eri laulukilpailuissa. Hän on pyrkinyt maansa edustajaksi Junior Euroviisuihin ja kilpaillut myös Latviassa järjestetyssä ”New Wave” -laulukilpailussa vuonna 2014. Monika edusti Vaidas Baumilan kanssa Liettuaa Euroviisuissa jo vuonna 2015. Hän on myös erikseen pyrkinyt Liettuan edustajaksi kilpailuihin vuosina 2010–2014.

Vuonna 2023 Monika edustaa jälleen Liettuaa – tällä kertaa soolona – kappaleella ”Stay”. Se on gospel-vaikutteita omaava popkappale, joka painottaa oman hyvinvointinsa huomioimista. Arvostan Monikaa kovasti, mutta pakko todeta hänen olevan laulajana kappalettaan huomattavasti parempi. Hän nostaa kokonaisuutta hienolla tulkinnallaan, vaikka itse kappale on melodialtaan melko tavanomainen.

 1. 🇦🇺 Australia: Voyager – Promise

Toisen semifinaalin päättää jo pitkän uran tähän mennessä tehnyt progressiivista metallia soittava yhtye nimeltään Voyager. Se on perustettu vuonna 1999 ja siihen kuuluvat nykyisin jäsenet Daniel Estrin, Simone Dow, Scott Kay, Ashley Doodkorte ja Alex Canion. Voyagerin debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2003. Yhtye on julkaissut yhteensä seitsemän studioalbumia. Voyager pyrki Australian euroviisuedustajaksi jo viime vuonna sijoittuen karsinnassa toiseksi.

Tänä vuonna yhtye valittiin sisäisesti Australian edustajaksi kappaleella ”Promise”. Vahvaa progressiivisen metallin ja 1980-luvun rockin ja syntikkapopin yhdistelmää voisi luokitella herkulliseksi musiikkihybridiksi. Omasta mielestäni Voyager tarjoilee yhden vuoden parhaimmista kokonaisuuksista. Hyväksi todettu liveyhtye onkin varmaan tulessa Liverpoolissa ensi kuussa. Toivon heille menestystä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.