Blogi keväästä

/
Kevätkukkia

Yleistä keväästä

Kevät on luonnon puhkeamisen aikaa. Vesi solisee ja kukkia alkaa kasvamaan. Ihmiset laittavat kasvihuoneet ja kukkien istutukset valmiiksi kesää varten. Myös muuttolinnut tulevat Suomeen ja alkaa kuulumaan lintujen ääniä.

Lintujen kevätmuutto

Linnut muuttavat Suomeen keväällä. Rannikolla alkaa näkymään jo jäiden lähdön jälkeen merilintuja. Myös erilaisia tiaisia ja kirviäisiä alkaa kuulumaan ulkona ihmisten puutarhoissa. Kun maa pehmenee ja hyönteisiä alkaa näkymään, niin linnut alkavat syömään niitä.

Myös pesän rakennus alkaa keväällä. Linnunpönttöihin alkaa tulemaan erilaisia lintuja. Luonnossa voi nähdä lintujen hakevan pesänrakennusaineita.

Linnut alkavat hautomaan munia, kun pesä on valmis.

Lintujen valokuvaus ja bongaus alkaa myös keväällä, kun ensimmäiset linnut tulevat Suomeen.

Kevääseen sopii sanonta: Kuu kiurusta kesään, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.

Kevätkukka

Kalastus keväällä

Jäiden lähdön aikaan alkaa haukien kutu. Silloin käy rantojen ruovikoissa vilske. Haukia saa keväällä erityisesti katiskalla, mikä on laitettu ruovikkoon tai sen edustalle.

Myös lohikalat alkavat nousemaan jokeen. Koskista saa tällöin nousukalaa hyvin.

Kalaa tulee hyvin keväällä, koska vesi on tällöin kylmää. Silloin kalat ovat aktiivisia verrattuna kesään, jolloin vesi on lämmintä ja kalat eivät liiku paljon.

Rysillä kalastaminen alkaa myös keväällä, koska jäät ovat lähteneet. Merellä voi nähdä ammattikalastajia työssään kokemassa rysiä tai verkkoja.

Vieheiden väri on hyvä pitää kalastaessa fluorisoivana. Kokemuksen kautta kylmään veteen sopii fluorisoivat vieheet hyvin. Kesällä taas kaloille sopii lämpimät värit.

Jäiden lähtö

Jäät lähtevät vesistöistä perinteisesti pääsiäisen aikaan. Tällöin myös veneily alkaa.

Ihmiset vievät veneitä vesistöjen rannoille ja teillä voi nähdä traktoreita menemässä vene trailerilla kohti veneidenlaskupaikkoja.

Esimerkiksi. kun Satakunnasta, Kokemäenjoesta lähtee jäät, niin jäät voivat aiheuttaa patoja ja sitä kautta tulvia. Vesistöjen veden korkeus on muutenkin koholla sulamisvesien takia.

Kevätkukkia

Ilmojen lämpeneminen

Ulkolämpötila lämpenee vaiheittain. Pääsiäisen aikaan alkaa ulkona voi päivällä pärjätä jo villapaidalla. Kuitenkin teepaitakelit alkavat vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

Luonto tarvitsee myös sateita, jotta luonto elpyy ja alkaa kukkimaan. Keväällä on hyvä sataa vaikka kaatosateita tämän takia.

Autojen renkaat pitää vaihtaa myös keväällä, kun lämpötila kohoaa tarpeeksi.

Yöpakkaset alkavat poistumaan toukokuussa. Silloin voi joutua vielä puhdistamaan aamulla kuuraa auton ikkunoista.

Mökkikausi

Mökkikausi alkaa keväällä. Ihmiset alkavat laittamaan mökkiä kuntoon kesää varten.

Piha usein haravoidaan ja talo siivotaan sisältäpäin kunnolla. Myös puita normaalisti tilataan kesän saunan lämmitystä varten. On kova urakka viedä iso puupino sisälle puuvajaan.

Moottoripyöräkausi

Moottoripyörien talviseisonta loppuu keväällä, kun tiet aukenevat ja alkaa liukkaat loppumaan. Tällöin alkaa moottoripyöräliikenne. Moottoripyörän huolletaan kuntoon.

Kevättapahtumat

Keväällä alkaa lehteen tulemaan erilaisia kevättapahtumia. Esimerkiksi tivoleita ja erilaisia kirpputoreja, sekä markkinoita, alkaa ilmestymään Suomeen.

Myös erilaisia kevätkokouksia tulee lehteen. Metsästysseurat ja muut yhdistykset pitävät kokouksia.

Kevätkukkia

Kasvit keväällä

Kasvit alkavat kasvamaan keväällä. Kevään ensimmäisiä kukkia ovat lumikellot ja krookukset. Myös voikukat ja valkovuokot kertovat keväästä.

Kasvihuoneiden lämmetessä ihmiset alkavat laittamaan kasvihuoneita kuntoon.

Hyönteiset keväällä

Keväällä alkavat lentämään perhoset ja erilaiset muut hyönteiset. Puutarhoissa voi nähdä kimalaisia ja vaikka sitruunaperhosia.

Myös maan alla tapahtuu. Kastemadot ja erilaiset muut toukat nousevat pintaan, koska maa on pehmeää. Ihmiset kaivavat kastematoja usein mato-onkeen syötiksi.

Kevätkukkia

Teksti ja kuvat: Matias

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.