Tuomaksen euroviisublogi: Tämän vuoden varmat finalistit esittelyssä

Kuvien lähde: eurovision.tv

Semifinalistit ovat esittelynsä jo saaneet. Vielä puuttuvat varmat finalistit – eli kilpailun suurimmat rahoittajamaat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa sekä viime vuoden voittajamaa Ukraina.

  1. 🇪🇸 Espanja: Blanca Paloma – Eaea

Laulaja, lavastaja ja vaatesuunnittelija Blanca Paloma Ramos Baeza – ytimekkäämmin Blanca Paloma – on aloitellut uraansa teatterissa vuonna 2013. Euroviisuihin hän pyrki jo viime vuonna kilpaillen Espanjan karsintoina toimivassa Benidorm Festissä. Edustuspaikka jäi kuitenkin silloin haaveeksi ja sijoitus oli karsintafinaalin viides.

Tänä vuonna Blanca voitti edellä mainitut karsinnat ja lähteekin edustamaan Espanjaa Euroviisuihin flamenco-orientoituneella teoksellaan ”Eaea”. Se on tummanpuhuva, dramaattinen ja jopa surumielinen kappale, joka henkii ehtaa espanjalaishenkeä. Aluksi en voinut miltei sietää kappaletta, vaikka se olikin todella hyvin esitetty. Kuuntelut lisäsivät arvostustani sitä kohtaan. Nykyisin pidänkin kappaletta suhteellisen vaikuttavana teoksena.

  1. 🇬🇧 Iso-Britannia: Mae Muller – I Wrote a Song

Florence and the Machineä, Gwen Stefania ja Lily Allenia suurimpina musiikillisina vaikuttajinaan pitävä Holly Mae Muller aloitti kirjoittamaan omaa musiikkiaan jo kahdeksanvuotiaana. Ilman Holly-nimeä musiikkimaailmassa kulkeva laulajatar esiintyi lapsena myös Mikan musiikkivideolla ”Grace Kelly” – Mika muuten juonsi viime vuoden Euroviisuja Italian Torinossa. Debyytti-EP:nsä Mae julkaisi helmikuussa 2018 ja suurempaan yleisön tietoisuuteen hän nousi vuonna 2021, jolloin hän julkaisi singlen ruotsalaisen musiikkikollektiivi Neikedin ja amerikkalaisräppäri Polo G:n kanssa.

Hän edustaa tämän vuoden isäntämaata kappaleella ”I Wrote a Song”. Latinopopkitaroita sisältävä ehta TikTokiin soveltuva kappale on helppoa kuunneltavaa – ehkä hieman liiankin. Pidän kokonaisuudesta, vaikkei siitä lopulta mitään kovin erikoista löydykään.

  1. 🇮🇹 Italia: Marco Mengoni – Due vite

Laulaja-lauluntekijä Marco Mengoni nousi italialaisten suosioon voitettuaan paikallisen ”X Factor” -kilpailun vuonna 2009. Lähes kolme miljoonaa levyä myynyt herra on nauttinut kovasti paikallista listamenestystä. Debyyttialbuminsa hän julkaisi vuonna 2011. Marco on myös edustanut Italiaa Euroviisuissa jo vuonna 2013.

”Due vite” -kappaleellaan hän puolustaa toistamiseen Italian värejä Liverpoolin Euroviisuissa. Kappale kulkee aika perinteisiä suuntaviivoja italialaisen iskelmän viitoittamalla tiellä. Se on jopa niin perinteinen, että sen saattaisi tunnistaa italialaiseksi, vaikka se laulettaisiin englannin kielellä. Itselle Italian euroviisut ovat aina olleet hieman pulmallisia, koska koen ne monesti yliarvostetuiksi. Tämä ei tee poikkeusta. Ihan nättiä, mutta kovin tylsähköä ja niin kuultua.

  1. 🇫🇷 Ranska: La Zarra – Évidemment

La Zarra -taiteilijanimen taakse kätkeytyy kanadalaislaulajatar Fatima Zahra Hafdi. Debyyttisinglensä hän julkaisi vuonna 2016, mutta kasvatti suosiotaan vasta vuonna 2021. Hän oli myös ehdolla NRJ Music Awardsin vuoden ranskankielinen paljastus -palkinnon saajaksi.

Liverpoolissa La Zarra nousee euroviisulavalle Ranskan kautta aikain toisena kanadalaisedustajana vuoden 2001 Natasha St-Pierin jälkeen. Kappale ”Évidemment” yhdistelee ranskalaista chanson-musiikkigenreä tyypillisiin diskotunnelmiin. Itse kuvailisin kappaletta seuraavasti: Édith Piaf Dua Lipan vaatteissa. Se toimii, mutta jotain jää puuttumaan. Ehkä kappaleen melodia voisi olla herkullisempi ja leikittelevämpi.

  1. 🇩🇪 Saksa: Lord of the Lost – Blood & Glitter

Konemetallia soittavaan yhtyeeseen Lord of the Lost kuuluvat Chris ”The Lord” Harms, Klaas Helmecke, Gerrit Heinemann, Pi Stoffers sekä Niklas Kahl. Näyttävästi pukeutuneen yhtyeen taival alkoi Chrisin sooloprojektina vuonna 2007. Yhtyeen debyyttisingle näki päivänvalon vuonna 2009. Monta erilaista albumia, EP:tä ja kokoelmaa julkaissut Lord of the Lost hakee vaikutteensa muun muassa glam rockista ja hevimetallissa sekä Rammsteinista ja jopa Lady Gagasta.

Yhtyeen edustuskappale tämänvuotisissa Euroviisuissa on nimeltään ”Blood & Glitter”. Se on melodinen hevimetallikappale, jossa on selkeä yhteenkuuluvuuden sanoma. Omasta mielestäni kappale on jollain tapaa hieman liiankin perinteinen ja turvallinen. Se voisi örinöiden lisäksi ottaa enemmänkin riskejä – nyt se jää ainoastaan ihan kivan tasolle.

  1. 🇺🇦 Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

Neljä studioalbumia julkaissut Tvorchi on Andrii Hutsuliakin ja Jimoh Augustus Kehinden muodostama duo. Andrii ja Jimoh tutustuivat farmasian opiskelujen kautta. Debyyttialbuminsa he julkaisivat vuonna 2018. Seuraavan vuoden kesällä Tvorchi esiintyikin jo eri musiikkifestivaaleilla Ukrainassa. Vuonna 2020 duo pyrki maan euroviisuedustajiksi jääden karsintafinaalissa lopulta neljännelle sijalle.

Euroviisuihin Tvorchi kuitenkin pääsee nyt edustamaan Ukrainaa R&B-vaikutteisella kappaleellaan ”Heart of Steel”. Koko kappaleen ajan jatkuva hieman raskassoutuinen tunnelma on omiaan osoittamaan, missä kunnossa Ukrainan kansa tällä hetkellä elää. Itseeni kappale ei aluksi iskenyt kovinkaan paljon, mutta lopulta sen tunnelma tavoitti allekirjoittaneenkin – juuri kuten Ukrainan euroviisuilla on ollut monesti tapana.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.