Lohen kalastus

Lähde Wikipedia

Yleistä tietoa lohen kalastuksesta

Lohet ovat tavoiteltuja saaliita. Niiden kalastus vaatii taitoa. Lohta voi kalastaa soutaen, vetouistellen, perholla ja vaikka verkolla. Lohta löytää erityisesti nousuaikaan joista. Tässä blogissa esittelen lohen kalastusta yleisesti.

Lohen soutukalastus

Erityisesti Lapissa kalastetaan lohta soutaen. Kuuluisa lohijoki on erityisesti Tenojoki.

Soutuun käytetään puusta valmistettuja veneitä. Veneet ovat suippoperäisiä, helposti soudettavia ja kevyitä veneitä. Veneen perässä on trimmitaso, mikä tekee veneestä moottorilla ajettavan.

Lohen soutuun käytetään vieheenä vaappuja. Vaappuja on myytävänä monenlaisia ja monet lohen soutajat tekevät vaappunsa itse. Vaapuissa on usein z-maallinen uintilevy. Monella lohen soutajalla on käytössä omat vaapun värit ja vaappujen uinnit, mitkä he ovat huomanneet hyväksi.

Virvelinä on usein kärkitoiminen, järeä vapa ja hyrräkela. Siiman pitää olla vahvaa, koska joskus siiman päähän voi tulla jopa yli 20kg lohi.

Lohta voi soutaa myös Porin lähellä, Nakkilassa. Nakkilassa on monta koskea, mitkä ovat hyviä ottipaikkoja. Itse olen kalastanut paljon Arantilankoskella ja Ruskilankoskella ja olen saanutkin Arantilankoskelta lohen soutamalla vaapulla.

Lohen perhokalastus

Lohta voi kalastaa myös perholla. Lohiperhojen tekeminen vaatii taitoa. Ne ovat usein monimutkaisia ja vaativat esimerkiksi silmiä jäljittelemään viidakkokukkoa, mikä on vaikea sitoa hyvin perhoon kiinni.

Välineet ovat lohen perhokalastuksessa hyvä pitää järeänä. Yleensä käytetäänkin kahden käden vapoja ja järeätä kelaa ja siimaa.

Lohen perhokalastamiseen on monenlaisia tyylejä. Monella kalastajilla on omat tyylinsä.

Lohen kalastaminen verkoilla

Lohen verkkokalastukseen käytetään yleensä pintaverkkoja. Verkkojen laskupaikassa on usein syvä vesi ja verkot ovat silloin noin kahdeksan metriä syviä.

Pintapaula on tehty niin, että kelluttavana materiaalina on styrox-palloja. Liina, eli paikka, mihin lohi jää kiinni on paksua nylon lankaa.

Lohi jää verkkoon usein kylmän veden aikaan, milloin se nousee pintaan, koska pintavesi on kylmää.

Lohta voi kalastaa verkoilla myös talvella. Tällöin ei käytetä pintaverkkoja jäiden takia, vaan uppoverkkoja. Lohta saa kuitenkin kokemuksen mukaan huonosti talviaikaan.

Lohen vetouistelu

Lohta saa ihan hyvin vetouistellen. Vetouistelu tapahtuu aavalla ja syvällä merellä, missä on kylmä vesi.

Uistellessa käytetään yleensä montaa vapaa. Virveleihin laitetaan monenlaisia vieheitä ja siimaa laitetaan eri pituuksia. Myös moottorin lähelle laitetaan usein vieheitä, koska lohi saattaa olla utelias ja tulla katsomaan, mitä siellä tapahtuu.

Vetouisteluvene on yleensä katettu edestä, jotta vesi ei lennä kalastajien päälle ja takana on lämpimämpää. Moottorina käytetään nelitahtimoottoreita ja joskus pientä kaksitahtimoottoria ison rinnalla.

Vetouisteluveneessä on myös takila, eli syvääjä, jos viehettä pitää saada uitettua syvälle. Siinä on myös sivuplaanarit, mitkä vievät vieheen veneen sivulle.

Vetouisteluveneessä tarvitsee olla vähintään myös hyvä kaikuluotain. Kaikuluotaimella saadaan tietään pohjan muodot ja veneen lähellä olevat kalat, sekä syvyyden. Gps-laite on myös hyvä apu, koska siinä näkyy muistista jo silloin ajettu reitti.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.