Blogi hauen kalastuksesta

Lähde Wikipedia

Yleistä tietoa hauen kalastuksesta

Hauki on tyypillisimpiä urheilukalastuskaloja. Sitä tavataan lähes koko Suomessa. Haukea voi saada monenlaisilla kalastusvälineillä. Yleisin on varmaan kuitenkin tavallinen virveli. Tässä blogissa esittelen hauen kalastusta yleisesti.

Hauen virvelikalastus

Vieheet

Haukea voi saada hyvin ihan tavallisella lusikalla. Vieheitä, mitkä on tarkoitettu hauen kalastukseen, on paljon. Lusikkavalikoimasta löytyy esimerkiksi eri painoisia, heiniltä suojattuja, eri värisiä ja eri kokoisia vieheitä.

Vieheet hauen virvelikalastukseen kannattaa valita niin, että viehe esimerkiksi jäljittelee jotain tiettyä hauen ravinnoksi käyttämää kalaa. Vieheen koko kannattaa myös pitää suurena, koska tällöin hauki näkee vieheen hyvin.

Väritys on myös tärkeä. Kun viehe erottuu värinsä vuoksi vedestä hyvin, hauki iskee paljon paremmin kiinni vieheeseen. Erityisesti sameissa vesissä tämä on tärkeää.

Kalastus

Haukea kalastetaan yleensä matalista lahdista. Mahdollisesti hauet ovat siellä siksi, että matalissa lahdissa on myös paljon hauen ravinnoksi käyttämää kalaa.

Pinnan alaiset heinät tekevät välillä kiusaa kalastajalle. Yleensä hauet ovat kuitenkin juuri siellä, missä on vaikea kalastaa. Ison vesiheinämäärän vastaan tullessa voi kokeilla vieheitä, minkä koukut on suojattu ja heinä ei pääse tarttumaan siihen helposti.

Haukia saa silti myös erilaisilta karikoilta ja vaikka saarien rannoilta. Yksi hyvä kalastusmalli on rantautua saareen ja kiertää vaikka pieni saari ja heittelee rannoilta.

Välineet

Haukea kalastetaan yleisesti tavallisella haspelikelalla, eli avokelalla. Sillä on hyvä heitellä ja siima ei mene helposti sekaisin. Avokelaan mahtuu myös hyvin siimaa, vaikka se olisi vähän paksumpaakin.

Myös erilaiset hyrräkelat ovat hyviä hauen kalastukseen, varsinkin jos kalastetaan isoa haukea.

Vapa hauen kalastuksessa on hyvä pitää järeänä. Hauki, mikä tarttuu vieheeseen, voi olla vaikka yli 10 kiloinen. Tällöin hyvä apu on järeä vapa.

Hauen iskukoukkukalastus

Haukea voi kalastaa erityisesti talvella iskukoukuilla. Iskukoukkuun laitetaan taidolla elävä syötti ja koukku laitetaan veteen kairatusta reiästä. Hauen iskiessä koukkuun, koukku laukeaa ja hauki jää leuoistaan koukkuun kiinni.

Myös kesällä voi teoriassa kalastaa iskukoukuilla. Käytännössä kuitenkin tämä on vaarallista ja ei suositeltavaa, koska vaikka uimari voi osua koukkuun.

Hauen verkkokalastus

Haukea saa harvemmin verkoilla. Teoriassa hauki voi mennä verkkoon matalissa lahdissa, mutta pohjakasvillisuuden takia verkkoa ei voi useinkaan laittaa mataliin lahtiin. Toinen on se, että hauet ovat lahdissa usein kaislikossa ja niitä ei tavoita verkoilla.

Sattumalta hauki voi kuitenkin jäädä vaikka siikaverkkoon. Tällöin kalastetaan yleensä aavalla merellä.

Hauen pilkintä

Haukea saa talvella myös pilkkimällä. Syöttinä tällöin on yleensä särki tai joku muu syötiksi sopiva kala.

Välillä on käytetty erilaisia tärppihälyttimiä, mitkä asennetaan siimaan. Kalan iskiessä kiinni hälytin alkaa piipittämään ja hälyttää kalastajan paikalle.

Kalastaminen hauen kudun aikaan

Hauki kutee keväällä jäiden lähtiessä. Tällöin esimerkiksi katiskakalastus on hyvä tapa saada haukia keväällä.

Katiskat laitetaan veteen rannan tuntumaan, missä hauet liikkuvat. Välillä kudun ollessa kiivaalla, haukia saattaa tulla tällä menetelmällä paljonkin.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.