Blogi keväästä

Yleisiä asioita keväästä

Kevään tullen luonto alkaa puhkeamaan kukkaan. Viimeistään vesisateiden myötä kasvit saavat ravintoa ja routa lähtee pois maasta. Kevät on monelle mieluinen aika. Tässä blogissa kerron keväästä yleisesti.

Kevätpäiväntasaus- ja seisaus

Suomessa kevät alkaa kevätpäiväntasauksesta, mikä on 20.-21. maaliskuuta. Kevät päättyy kevätpäivänseisauksessa 21.-22. kesäkuuta.

Hyönteiset Suomessa keväällä

Hyönteiset alkavat heräillä Etelä-Suomessa jo maaliskuussa ennen lumien sulamista. Tällöin voi näkyä jo kärpäsiä ja raatokärpäsiä.

Myöhemmin kesää kohti mentäessä heräävät perhoset ja vaikka erilaiset korennot. Ensimmäisenä voi nähdä sitruunaperhosia ja nokkosperhosia, mitkä talvehtivat aikuisena ja lähtevät liikkeelle ilmojen lämmettyä.

Ilmojen lämmetessä heräävät myös kekomuurahaiset. Luonnossa voi havaita myös leppäkerttuja, mitkä pysyvät harvalukuisena läpi kevään.

Linnut Suomessa keväällä

Maaliskuun alussa saapuvat ensimmäiset muuttolinnut Suomeen. Myös sitä ennen lintumaailmassa tapahtuu. Tammikuussa tiaiset aloittavat laulun ja samoin helmikuussa viherpeippo. Kuitenkin ennen kesää kaikki muuttolinnut saapuvat Suomeen.

Suomen rannikolla voi nähdä jo maaliskuussa haahkoja jäittömissä paikoissa merialueella.

Muutto kiihtyy huhtikuuhun mentäessä. Vesilinnut menevät omille paikoillensa sisämaahan ja merialueelle. Huhtikuun lopussa saapuvat kahlaajat, tiirat ja haarapääskyt.  Viimeisin muuttolintu on lapinuunilintu, mikä saapuu Suomeen vasta kesäkuun alussa.

Kevät eteläisellä pallonpuoliskolla

Kevättä vietetään eri aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Siellä alkaa kevät 22.-23. syyskuuta ja päättyy 21.-22. joulukuuta.

Kalastuskauden alku

Jäitten lähdön aikaan alkaa haukien kutu. Silloin voi haukia saada katiskoilla matalista lahdista.

Myös viehekalastus ja perhokalastus alkavat merellä ja järvillä. Esimerkiksi taimenta voi saada kivisiltä rannoilta keväällä kylmän veden vuoksi.

Verkkoja voi laittaa myös avoveteen. Ammattikalastajille tämä tietää työkauden alkua.

Mökkikauden alku

Keväällä yleensä mökit hoidetaan kuntoon ja vaikka vene lasketaan veteen. Myös mökkeihin liittyvät huoltotyöt yleensä tehdään keväällä.

Merialueella erityisesti kaislojen haravointi rannalta on keväinen työ. Kosteaan aikaan kaislakeon voi polttaa vaikka rannalla ja siitä saa hyvän kokon.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.