Blogi klassisesta musiikista

Lähde Wikipedia

Yleistä tietoa klassisesta musiikista

Klassista musiikkia, eli länsimaista taidemusiikkia, voi kuunnella monenlaisissa paikoissa. Sitä voi kuulla vaikka kirkoissa ja erilaisissa konserteissa. Klassisesta musiikista on myös olemassa laaja äänitevalikoima. Tässä blogissa esittelen klassista musiikkia yleisesti.

Kuoromusiikki

Klassista musiikkia voi esittää kuoron muodossa. Kuorot ovat usein neliäänisiä ja esimerkiksi oratorioita esittäessä kuoroon liittyy usein solistit.

Lapsikuorot ovat monesti yksiäänisiä ja niitä voi säestää vaikka orkesteri tai tavallinen bändi.

Kuorot esittävät klassista musiikkia usein kirkoissa. Kirkkojen akustiikka ja tunnelma sopivat hyvin kuoroille. Kirkoissa voi kuulla esimerkiksi oratorioita ja pienempiä teoksia.

Neliääniseen kuoroon kuuluu sopraanot, altot, bassot ja tenorit. Yhdessä nämä äänet muodostavat erilaisia sointuja ja tätä sanotaan äänenmuodostukseksi.

Kuoroja voi säestää vaikka filharmoninen orkesteri, mikä on usein iso orkesteri. Usein kuitenkin orkesteri on vähän pienempi.

Oopperassa voi olla mukana myös klassista musiikkia. Kuoro voi kuulua myös tällöin oopperaan.

Orkesterit klassisessa musiikissa

Klassiseen musiikkiin kuuluu usein orkesteri. Orkesteri voi olla iso tai siihen voi kuulua vain vähän esimerkiksi jousisoittimia ja piano.

Melko uutena keksintönä on säestää sähkökitaraa orkesterilla. Tätä sanotaan neoklassiseksi musiikiksi, jos musiikki on klassista musiikkia. Sähkökitarassa voi olla särösoundi.

Isoon orkesteriin klassista musiikkia soittaessa kuuluu monenlaisia soittimia. Esimerkiksi lyömäsoittimia voi olla erilaisia, muun muassa patarumpu ja rumpusetti. Jousisoittimia ja puhaltimia on välillä monta kymmentä. Orkesteria johtaa kapellimestari.

Erilaisia klassisia teoksia

Klassisia teoksia on tarjolla monenlaisia. Niitä on nopeita ja hitaita, sekä pidempiä ja lyhyempiä.

Kuuluisia teoksia on muun muassa Antonio Vivaldin Neljä Vuodenaikaa, sekä Jean Sibeliuksen Finlandia. Finlandiaa kuullaan esimerkiksi Tuntematon Sotilas elokuvassa.

Klassista musiikkia on laitettu paljon elokuviin. Monesti elokuvamusiikkia on soitettu isolla orkesterilla ja musiikki on ainakin klassisen musiikin tyylistä.

Kuuluisa pitkä teos, mitä on laulettu kuoron muodossa paljon jouluna, on Bachin Jouluoratorio. Tässä teoksessa on monta osaa ja kokonaan laulettuna teos kestää useamman tunnin.

Esimerkiksi erilaiset konsertot ovat taas lyhyempiä teoksia klassisessa musiikissa.

Neoklassinen musiikki.

Myös sähkökitaralla voi soittaa klassista musiikkia. Iso tämän alan artisti on Yngwie Malmsteen. Tällä artistilla on ohjelmistossa paljon klassista musiikkia, mitä soitetaan nopeasti sähkökitaralla. Soundina on särösoundi.

Yngwie Malmsteen on tehnyt esiintymisiä myös orkesterin säestämänä. Näillä keikoilla soitettiin puhdasta klassista musiikkia.

Välillä taustana on ollut myös rummut ja basso ja kappale on soitettu heavy metallina. Musiikki on kuitenkin sovellettua klassista musiikkia.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.