Blogi maakotkasta

Lähde Wikipedia

Yleistä tietoa maakotkasta

Maakotkia pesii Suomessa joitakin satoja. Pesä ylväs, jättikokoinen risulinna. Maakotkaa tavataan myös muissa maissa. Se on vaelluslintu. Tässä blogissa esittelen maakotkaa yleisesti.

Maakotkan ulkonäkö

Maakotka on suurikokoinen lintu. Sen siipien kärkiväli on 190-225 cm ja koiraan paino on 3-4 kg ja naaraan 3,7-6 kg. Maakotkan pituus on 80-93 cm.

Se on tummanruskean värinen lintu. Naaras on vähän vaaleampi kuin koiras.

Maakotkan puvussa on monta vaihetta. Niitä ovat nuoruuspuku, toinen nuoruuspuku, kolmas nuoruuspuku ja vanhan maakotkan puku.

Maakotkan levinneisyys

Maakotka elää Euraasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Afrikassa.

Euroopan kannan suuruus on noin 8 400-11 000 paria. Maakotkia esiintyy monissa paikoissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Elinympäristö

Maakotka pesii erillään ihmisasutuksesta. Sen suosimia paikkoja ovat vanhat metsät ja tunturialueet, mitkä sijaitsevat erämaissa. Joskus maakotkan on havaittu pesivän esimerkiksi rannikkoseuduilla.

Maakotkalla on reviiri, mikä on 150-300 neliökilometrin kokoinen alue.

Pesiminen

Sukukypsäksi maakotka tulee 4-5 vuotiaana. Puolison kanssa maakotkalla on elinikäinen parisuhde.

Naaras munii maaliskuussa-toukokuussa 2-3 munaa, mitä naaras hautoo ja koiras ruokkii. Munia haudotaan 42-45 vuorokautta. Poikaset ovat lentokykyisiä 68-77 vuorokaudessa.

Maakotkan muutto

Maakotka on vaelluslintu. Syksyinen vaellus alkaa syyskuun lopulla ja keväinen vaellus helmikuun alkupuolella. Talvehtiminen tapahtuu Suomessa, Baltiassa, Ukrainassa ja Etelä-Venäjällä.

Ravinto

Maakotka käyttää ravinnokseen nisäkkäitä, lintuja ja myös haaskoja. Nisäkkäistä sille kelpaavat keskikoiset nisäkkäät. Keskikokoisia nisäkkäitä ovat mm. jänikset ja maaoravat. Välillä maakotka syö myös kaloja, käärmeitä ja hyönteisiä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.