Blogi joulusta

Lähde Wikipedia

Yleistä tietoa joulusta

Joulu on Suomessa vuosittainen juhla, mikä ajoittuu joulukuun loppuun. Sana ”joulu” tulee muinaisgermaanisesta sanasta ”yule”. Joulun tärkein päivä on nykymaailman aikaan 24. päivä jouluaatto, vaikka itse joulupäivä on 25. päivä. Tässä blogissa esittelen joulua yleisesti.

Joulun historiaa

Saturnalia-juhla

Monet suomalaiset jouluperinteet ovat perua roomalaisesta saturnalia-juhlasta. Näihin kuuluvat esimerkiksi joulurauhan julistaminen, hyvä tahto ja lahjojen jako.
Ennen muinoin pidetty maanviljelyksen ja ajan jumalan juhla siirrettiin loppuvuoteen ja yhdistettiin talvipäivän seisauksen juhlaan. Lopulta tästä juhlasta kehittyi yhdeksän päivän mittainen juhla.

Kristinusko

Kristinuskossa joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Tästä juhlasta kerrotaan raamatussa Matteuksen ja Luukkaan jouluevankeliumeissa.

Itse Jeesuksen syntymäpäivä on aikojen saatossa vaihdettu monta kertaa. Tätä on tapahtunut jo 200-luvulta asti. Lopulta syntymäpäiväksi vakiintui 25. päivä joulukuuta.

Suomalainen joulu

Suomalaisessa joulussa on erityisen tärkeää ruoka ja lahjojen jako. Suomalaisiin jouluruokiin kuuluu esimerkiksi kinkku, laatikot ja erilaiset kalaruuat.

Pienet lapset uskovat monesti joulupukkiin ja tekevät välillä sille lahjakirjeen. Siihen lapset laittavat joululahjatoiveensa.

Myös joulukuusi kuuluu suomalaiseen jouluun. Yleensä kuusi tuodaan sisään ennen jouluaattoa ja se koristellaan valoilla ja muilla koristeilla.

Ulos talvipakkasilla voi tehdä erilaisia jäähän liittyviä koristeita. Erityisen suosittuja ovat olleet jäälyhdyt ja pienistä lumipalloista tehdyt lyhdyt.

Joulusauna kuuluu myös suomalaiseen jouluun. Monet kauppiaat Suomessa myyvät jouluvihtoja, esimerkiksi toreilla. Vihdat on tehty koivun oksista. Ne voi kotona laittaa lämpimään veteen, missä lehdet ja oksat lämpenevät ja pehmittyvät.  

Joulupäivät

Joulun aikaan kuuluu monta päivää. Ensimmäinen päivä on 24. joulukuuta ja päivän nimi on jouluaatto. Jouluaatto ei kuitenkaan ole vielä virallinen pyhäpäivä.

Ensimmäinen virallinen pyhäpäivä on 25. joulukuuta ja päivän nimi on joulupäivä. Tätä päivää seuraa tapaninpäivä ja päivä on 26. joulukuuta.

Joulun aika loppuu loppiaiseen, mikä on 6. tammikuuta.

Joululauluja

Kuuluisia joululauluja ovat esimerkiksi ”Maa on niin kaunis” ja ”En etsi valtaa, loistoa”.

Joulun aikaan pidetään myös paljon joulukonsertteja. Konsertit ovat erityisesti kirkoissa.

Myös koulujen musiikkiluokat pitävät joulukonsertteja.

Joulukirkoissa lauletaan myös joululauluja urkurin säestämänä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.