Blogi tähdistä

Lähde Wikipedia

Tähdistä yleisesti

Tähdet ovat taivaalla näkyviä omavaloisia, kaasumaisia taivaankappaleita. Kuuluisa tähti on esimerkiksi aurinko. Tähtiä esiintyy eri puolella avaruutta. Tässä blogissa esittelen tähtiä taivaankappaleina.

Tähtien koostumus

Tähdet ovat koostumukseltaan vetyä. Kasvun myötä tähti alkaa muuttaa vetyä heliumiksi ydinfuusiossa.

Ydinfuusio toimii niin, että prosessissa syntyvä energia virtaa tähden keskustasta sen pinnalle ja säteilee ulkoavaruuteen.

Vetypolttoaineen loputtua pienemmät tähdet häviävät hitaasti avaruuteen. Isommat taas laajenevat punaiseksi jättiläiseksi ja räjähtävät. Räjähdystä sanotaan supernovaksi.

Räjähdyksen jälkeen avaruuteen voi jäädä tähdestä jäänteeksi musta aukko tai neutronitähti.

Lähimmät tähdet

Kaikki maahan kaukoputkilla näkyvät tähdet kuuluvat Linnunradan galaksiin, mikä on kotigalaksimme.

Pienellä kaukoputkella tähtiä on vaikea nähdä, mutta isoilla kaukoputkilla tämä järjestyy. Erityisesti avaruusteleskooppi Hubblella tähtien kuvaaminen ja katselu on helppoa, mikä johtuu sen sijainnista avaruudessa.

Tähdet Linnunradan galaksissa

Linnunradan galaksin vanhin tähti sai syntynsä 13,5 miljardia vuotta sitten ja toisin sanoen 300 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Linnunradalle syntyy koko ajan uusia tähtiä. Ne muodostuvat pölystä ja kaasusta tiivistymällä. Nykyään niitä muodostuu kuitenkin harvakseltaan. Uudet tähdet paikkaavat kuolevia tähtiä.

Linnunradan galaksin näkyvästä massasta 90 prosenttia on tähtiä.

Tähtien ikä

Tähdet ovat yleensä noin 1-10 miljardin vuoden ikäisiä. Maailmankaikkeudessa elävät pienemmät tähdet ovat yleensä pitkäikäisemiä kuin suuremmat tähdet. Pienemmät tähdet käyttävät vetyä vähemmän. Pienemmät tähdet voivat elää jopa biljoonia vuosia, kuin taas suuremmat joitain miljoonia vuosia.

Tähtien lämpötila

Tähtien pintalämpötilat vaihtelevat. Auringon pintalämpötila on esimerkiksi noin 6000 kelviniä. Yleensä lämpötilat vaihtelevat 2600 kelvinistä 33000 kelviniin.

Sääntö on, että mitä suurempi tähden säteilystä on lyhytaaltoista, sitä suurempi on tähden lämpötila.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.