Yleistä oravasta
Orava on jyrsijöiden lahkoon kuuluva nisäkäslaji. Oravaa on hyvän turkin ansiosta pidetty myös turkisriistana. Orava on tunnettu laji Suomessa. Tässä blogissa esittelen oravaa yleisesti.
Tietoa oravasta
- Paino: noin 300g
- Pituus: noin 35cm
- Väri: vatsapuolelta vaaleampi ja muualta tummempi
- Vihollisia: etenkin näätä ja kanahaukka
- Esiintyneisyys: Euraasian pohjoisosien metsissä ja suurimmassa osassa Eurooppaa
Oravan metsästys
Aikoinansa orava oli Suomen tärkein turkisriista. Sen turkkia on käytetty joskus rahana ja se on ollut myös tärkeä kauppa- ja vientitavara.
Riistanhoidon takia oravaa pitäisi metsästää. Se on suuri tuholainen lintujen keskuudessa. Orava syö paljon linnun munia ja poikasia suoraan pesästä.
Oravaa voi pienen kokonsa ansiosta ampua vaikka pienoiskiväärillä. Sitä voi metsästää myös loukuilla.
Nykyään oravan metsästys on vähäistä. Niitä metsästetään vuodessa noin 2000-6000 yksilöä. Oravaa saa metsästää vain joulu-tammikuussa.
Oravan tarkat tuntomerkit
Oravan ruumiin pituus 18–24 cm, häntä 14–19 cm, paino 200–390 g. Oravalla on kaksi karvanvaihtoa vuodessa. Selkä on kesällä ruskea, mutta vaihtuu talvella harmaaksi. Vatsapuoli pysyy koko vuoden valkoisena. Pitkä häntä ja tupsupäiset korvat eivät vaihda väriä. Orava kiipeilee puissa ja hyppää puusta toiseen, maassa se liikkuu tasahypyin.
Oravan ravinto
Oravan ruokavalio on monipuolinen. Se syö kuusen ja männyn siemeniä, pähkinöitä, tammenterhoja, marjoja, hedelmiä, kukkia ja muita ravintokasveja, sieniä, hyönteisiä, sekä lintujen munia ja poikasia.
Oravaa voi nähdä myös lintujen ruokintapaikoilta puutarhasta.
Oravan esiintyminen
Oravaa tavataan tunturipaljakoita ja eräitä saaria lukuun ottamatta koko maassa. Kannat vaihtelevat vuosien välillä suuresti. Orava elää mieluimmin havumetsissä, mutta sitä tavataan myös puistoissa ja puutarhoissa. Orava on liikkeellä päivisin. Yöksi se hakeutuu pallonmuotoiseen pesäänsä, puunkoloon tai pönttöön.
Oravan lisääntyminen
Oravan kantaa poikasia noin 35 vuorokautta. Poikueita tulee yleensä kaksi, välillä myös kolme. Poikueita voi nähdä huhti-syyskuussa. Välillä myös muuna aikana vuodesta.
Oravalle tulee yleensä poikasia noin 3-6. Ravintotilanne voi vaikuttaa ratkaisevasti poikasten määrään.
Pääpesän lisäksi oravalla on varapesiä, mihin se voi siirtää poikaset.
Oravan ääntely
Oravan ääniä ovat varoitusäänet, käyttäytymistä vahvistavat äänet, valittavat äänet, reviiriäänet, paritteluäänet ja poikasvaiheen äänet. Säksättävää ääntä orava päästää pedon lähestyessä.
Pedon hyökätessä orava saattaa huutaa kovalla äänellä.
Oravan alalajit
- fennoskandianorava (S. v. vulgaris), elää Suomessa, Skandinavian niemimaalla ja Venäjän Euroopan-puoleisissa osissa.
- keskieuroopanorava (S. v. fuscoater), elää suuressa osassa Eurooppaa Ranskasta Pohjois-Italian ja Tanskan kautta Venäjälle.
- britannianorava (S. v. leucourus), elää Britteinsaarilla.
- iberianorava (S. v. infuscatus), elää Pyreneiden niemimaalla.
- italianorava (S. v. italicus), elää Keski-Italiassa.
- balkaninorava (S. v. balcanicus), elää Balkanilla.
Lopuksi
Internetissä on paljon sivustoja, mistä löytyy tietoa oravasta. Lisää tietoa saa myös vaikka kirjastosta.