Naistenpäivä

Kuva: Jessica

Ensimmäistä naistenpäivää vietettiin maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK.n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmenen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja.

Kansainvälinen naistenpäivä sai alkunsa, kun Saksan sosiaalidemokraattien ” naisten toimiston” johtaja Clara Zetkin ehdotti ideaa kansainvälisestä naistenpäivästä. Zetkin esitti, että joka vuosi jokaisessa maassa pitäisi olla juhla samana päivänä.

Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä useissa maissa. Perinteen mukaan miehet kunnioittavat äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään, työtovereitaan ja muita läheisiä naisia kukilla tai muilla pienillä lahjoilla. Jossain maissa päivällä on yhtä vankka asema kuin äitienpäivällä. Suomessa päivä ei ole virallinen liputuspäivä tai juhlapyhä.

Suomen väestöstä 2,8 miljoonaa (50,6 %) on naisia. Naisten keski-ikä on 44,8 vuotta ja eniten on 73-vuotiaita naisia, joita on 38 074. Suomea on usein kehuttu tasa-arvon mallimaaksi. Moniin muihin maihin verrattuna asiat ovat meillä hyvin. Tasa-arvosta puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten naisten ja miesten välistä tasa-arvoa eli sitä, että naisilla ja miehillä on oltavat samat oikeudet ja velvollisuudet.

Suomi on maailman neljänneksi tasa-arvoisin maa, suomalaisnaisten tasa-arvo työelämässä on maailman neljänneksi paras, Suomessa valta on jakautunut sukupuolille kolmanneksi tasa-arvoisimmin EU:ssa ja täällä äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta.

Tulppaanien myynti on Suomessa vuotuisessa huipussaan naistenpäivänä. Kauppapuutarhaliitto arvioi muutama vuosi sitten, että naistenpäivänä jaetaan keskimäärin kaksi tulppaania jokaiselle suomalaiselle naiselle. Kukat ovat erinomainen lahja myös hänelle, jolla on jo kaikkea. Kukat ilahduttavat aikansa ja sen jälkeen ne voi heittää hyvällä omallatunnolla pois. Tyylikäs kukkakimppu myös piristää mukavasti sisustusta.

Italiassa maaliskuun 8. päivänä naisille annetaan perinteisesti pienistä keltaisista mimosan kukista koottuja kimppuja. Mimosa on Italiassa naistenpäivän symboli, ja se edustaa myös naisten vahvuutta. Onkin tavallista, että naiset lahjoittavat toisilleen mimoosan oksia merkkinä naisten välisestä solidaarisuudesta.

Mitä voit leipoa naistenpäivänä?

Perinteisemmätkään herkut eivät jää modernimpien varjoon; tarjoa kuivakakkujen ystävälle kahvin kanssa hienostuneen mausteista Minna Canthin kakkua. Lähipiirisi kuuluvia upeita naisia voit muistaa myös herkuin. Panosta laadukkaaseen suklaaseen ja osta esimerkiksi käsin tehtyjä konvehteja.

Teksti: Isabella

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.