Blogi Venus-planeetasta

/
Venus-planeetta, lähde Wikipedia

Venuksesta yleisesti

Venus on aurinkokunnan toinen planeettaa Auringosta lukien. Se näkyy maahan aamuin ja illoin kirkkaana iltatähtenä ja se on mahdollista nähdä myös päivällä ilman apuvälineitä. Tässä blogissa esittelen Venusta yleisesti.

Venuksen historiaa

Venus on ollut ehkä joskus samanlainen kuin Maa-planeetta.  Tämä viittaa siihen, että siellä on joskus ollut elämää. Nykyään Venus on kuitenkin aurinkokunnan kuumin planeetta.

Venuksen vetylöydökset voivat todistaa myös, että siellä on ollut joskus suuria määriä vettä. Uskotaan myös, että Venukseen on törmännyt alkuaikoina jokin alkuplaneetta.

Venuksen kaasukehä

Venuksella on tiheä hiilidioksidista koostuva kaasukehä, joka ei ehkä ole alkuperäinen. Kaasukehän arvellaan syntyneen joskus ammoisina aikoina tuliperäisen toiminnan seurauksena.

Venuksen hiilidioksidi on kokonaan kaasukehässä. Maassa hiilidioksidi on sitoutunut karbonaattikiviin.

Venuksen kaasukehästä löytyy myös samanlaisia löydöksiä kuin Maasta. Siellä on esimerkiksi pilviä. Kaasukehään kuuluu myös otsonikerros.

Venuksen kaasukehä, (lähde Wikipedia)

Venuksen pinnanmuodot

Venuksen pinnanmuodot ovat melko matalia verrattuna vaikka Maahan. Korkein paikka Venuksella on noin 13km ja Maassa 20km. Venuksessa on myös vuoristoja.

Venuksessa on myös kraattereita. Sieltä on löytynyt niitä noin 900 kappaletta.

Venuksessa on hyvin paljon tulivuoritoimintaa, mikä hallitsee Venusta.

Dickinson-kraatteri, (lähde Wikipedia)

Venuksen rakenne

Venus muistuttaa rakenteeltaan paljon Maata. Yhtenäisen kuoren alla on sulasta kivimateriaalista koostuva vaippa, joka käsittää suurimman osan planeetan tilavuudesta. Sisimpänä on halkaisijaltaan noin 6000km kokoinen rautaydin. Venuksen tiheys ja läpimitta on hieman pienempi kuin Maalla.

Venuksen rakenne, (lähde Wikipedia)

Venuksen näkyminen Maahan

Kaikista planeetoista Venus näkyy Maasta katsottuna kaikkein kirkkaimmin ja selvimmin etenkin aamuisin ja iltaisin.

Venus Maasta katsottuna, (lähde Wikipedia)

Venuksen tutkimus

Venukselle on lähetetty monia avaruusluotaimia. Niiden tarkoitus on ollut tehdä Venuksen oloista mittauksia. Venusta on myös tutkittu ennen avaruuteen pääsyä. Ensimmäiset havainnot Venuksesta ovat monen tuhannen vuoden takaa.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.