Blogi Mars-planeetasta

/
Mars-planeetta (lähde Wikipedia)

Mars yleisesti

Mars on maan naapuriplaneetta ja aurinkokunnan neljäs planeetta auringosta laskettuna. Marsia on tutkittu paljon. Sinne on lähetetty esimerkiksi erilaisia avaruusluotaimia. Marsissa ei tunneta olevan elämää. Tässä blogissa esittelen Marsia yleisesti.

Millaista Marsissa on

Mars on ihmiselle elinkelvoton. Marsissa on höyrynä, nesteenä ja jäänä esiintyvää vettä. Marsin kaasukehä taas johtuu Marsin pienestä painovoimasta. Kaasukehä koostuu pääosin hiilidioksidista ja loput typestä. Siellä on myös hyvin kylmä ja lämpötila on alimmillaan noin -140 °C.

Marsin luonto muistuttaa maan aavikoita ja Kuuta. Siellä on kraattereita, napalakkeja, syviä laaksoja, kuivuneita joenuomia, hiekkadyynejä ja pilviä.

Marsiin lähetetyistä avaruusluotaimista

Avaruusluotaimien kautta Marsista on saatu monenlaista tietoa. Esimerkiksi Viking-luotaimen kautta saatiin tietää Marsin ominainen väri ja ominaisen värin koostumus. Avaruusluotaimet ovat löytäneet myös Marsin pinnalta valtavia tulivuoria. Niistä korkein on Tharsiksen ylängön Olympus Mons ja laajin Alba Patera.

Luotaimet ovat kertoneet, että Marsin pinnan korkeusvaihtelut ovat noin 31km.  Mars Odyssey -luotaimen ottamista kuvista on löytynyt seitsemän luolan kaltaista muodostelmaa. Nämä luolat näyttävät noin 70–95 metriä syviltä.

Marsin pinta ja geologia

Kaukoputkella katsoen Marsissa näkyy tummempia ja vaaleampia alueita, eli mantereet ja meret, sekä napalakit, joiden koko vaihtelee vuodenajan mukaan. Napalakit ovat Marsissa jäätiköitä, jotka sijaitsevat sen pohjois- ja etelänavan ympärillä. Marsin omainen punainen väri tulee sen pintahiekan rautaoksidista. Tuulet nostavat Marsissa punaista pölyä korkealle ilmakehään, joten Marsin taivaskin näyttää punaiselta varsinkin taivaanrannan läheisyydessä.

Pohjoisella pallonpuoliskolla on enimmäkseen vaaleita entisiä merenpohjia. Suurta osaa Marsin eteläisestä pallonpuoliskosta peittävät kraatterit, mutta muitakin pinnanmuotoja on.

Marsin kuut

Marsissa on kaksi kuuta. Niiden nimet ovat Phobos ja Deimos. Molemmat ovat Maan kuuhun ja emoplaneettaansa verrattuna erittäin pieniä. Phobos on halkaisijaltaan 22,2km ja Deimos 12.4km.

Marsin kuut, yllä Phobos ja alla Deimos (lähde Wikipedia)

Phobos

  • Keskihalkaisija 22,2km
  • Massa 1,07 · 1016 kg
  • Kiertoradan keskisäde 9378km¨
  • Kiertoaika 0,3189d
  • Löytövuosi 1877

Deimos

  • Keskihalkaisija 12,4km
  • Massa 1,47 · 1015
  • Kiertoradan keskisäde 23458km
  • Kiertoaika 2,2624d
  • Löytövuosi 1877

Miehitetty lento Marsiin

Miehitettyjä lentoja on suunniteltu Marsiin. Lentoa ei vain kuitenkaan ole vielä toteutettu. On puhuttu myös Marsin asuttamisesta. Asuttaminen ei vain synny helposti. Koko Mars planeettaa pitäisi operoida oikein kunnolla, koska nyt se on vielä asumiskelvoton.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.