Blogi Auringosta

/
Aurinko (lähde Wikipedia)

Auringosta yleisesti

Aurinko on taivaalla näkyvä, pallomainen tähti. Maa planeetta, missä asumme kiertää Aurinkoa. Auringon ympärillä olevat planeetat muodostavat aurinkokunnan. Tässä blogissa esittelen Aurinkoa yleisesti.

Aurinko tähtenä

Aurinko ja Aurinkoon kuuluvat planeetat kuuluvat linnunradan galaksiin. Auringon tehtävä on antaa meille Maa-planeetalle energiaa.

Auringon säteilyssä on paljon erilaisia säteitä. Niitä ovat muun muassa näkyvä valo, infrapunasäteily, ultraviolettisäteily, radiosäteily, röntgensäteily ja gammasäteily.

Aurinko käyttää polttoaineena vetyä. Vety muuttuu auringossa fuusioreaktiossa heliumiksi, mikä palaa.

Aurinkokunta (lähde Wikipedia)

Auringon rakenne

Auringon rakenne (lähde Wikipedia)

Auringon terveysvaikutukset

Ihmiset saavat auringon säteilystä ihmiselle tärkeää D-vitamiinia. Myös pimeähormoni melatoniini erittyy ihmiselle auringon vaikutuksesta.

Aurinko voi kuitenkin polttaa ihmisen ihoa ja sen mukaan voi aiheuttaa ihmiselle ihotauteja. Auringon valo on myös vaarallista silmille, jos katsoo sitä ilman aurinkolaseja.

Auringolta voi suojautua käyttämällä esimerkiksi aurinkovoidetta.

Auringon merkitys luonnolle

Aurinko on suuri tekijä kasvien yhteyttämisessä. Kasvit tekevät tällöin happea käyttäen hyväksi aurinkoenergiaa. Tätä sanotaan fotosynteesiksi. Hiilidioksidi muuttuu kasvien vaikutuksesta takaisin hapeksi.

Aurinkoenergiaa voi kaapata taloihin aurinkopaneelien avulla. Tällöin säteilystä tulee sähköä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.