Blogi chilikasveista

Habanero (lähde Wikipedia)

Chileistä yleisesti

Chilit ovat ruoanlaittoon sopivia kasveja. Niitä on monenlaisia lajikkeita. Tulisuusaste chileissä vaihtelee ja jotkut ovat tulisempia kuin toiset. Tässä blogissa esittelen chilejä lajikkeina.

Chilikasveja

Habanero

Habaneroja kasvamassa (lähde Wikipedia)
  • Suosittu lajike
  • Habanerosta on monenlaisia variaatioita
  • Maku hedelmäinen, hetken päästä tulinen, hikeä nostattava ja pitkään kestävä
  • Käyttö maustamiseen tuoreena tai kuivana
  • Kasvin alkuperä Kuuba
  • Ei ole herkkä tuholaisille
  • Kasvin koko: Keskikokoinen tai monivuotisena myös pieni amppelikasvi
  • Kukan koko pieni
  • Hedelmän muoto: Lyhtymäinen, suippopäinen ja lommoinen

Serrano

Serranoja (lähde Wikipedia)
  • Kotoisin Mexicon vuoristosta
  • Tulisuusaste: Tulinen
  • Kasvin koko: Keskikokoinen
  • Maku raikas, mehukas ja tulinen
  • Hedelmä sisältää paljon siemeniä
  • Hedelmän koko 4-6cm
  • Hedelmän muoto suippo ja pyöreäpäinen
  • Sopii monipuolisesti ruoanlaittoon
  • Kukan koko: Melko iso
  • Lehden koko: Pienen ja keskikokoisen välillä
  • Kasvu vaatii valoa
  • Melko herkkä tuholaisille

Jalopeno

Vihreitä jalopenoja (lähde Wikipedia)
  • Kotoisin mexicolaisesta Jalapan kaupungista
  • Huono kuivumaan, eli parhaimmillaan tuoreena ja täytettynä
  • Lajikkeesta on monta variaatiota
  • Kasvin koko keskikokoinen
  • Hedelmän koko 4-8cm
  • Hedelmän muoto: Suippo, paksu hedelmäliha
  • Tulisuus: Miedon ja keskitulisen välillä
  • Kukan koko: Keskikokoinen
  • Lehden koko: Keskikokoinen
  • Kasvu ei vaadi kovin valoa
  • Suhteellisen herkkä tuholaisille

Chilin vaikutukset elimistöön

Chilin vaikuttavat aineet ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin on kapsaisiini. Ne vaikuttavat suoraan suun kipuhermoihin. Esimerkiksi kapsaisiinin vaikutus suussa tuntuu tuliselta.

Tulisuuden tuoma kipu aiheuttaa kehon erittämään endorfiineja, mitkä tuovat ihmiselle hyvän olon tunteen. Poltetta voi laimentaa juomalla vaikka rasvaista maitoa tai käyttämällä leipätuotteita. Kapsaisiini on rasvaliukoinen aine.

Vesi tai mehu voivat aiheuttaa taas lisäpoltetta. Ne voivat levittää kapsaisiinia leveälle suuhun.

Chilien tulisuus

Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, mitä kutsutaan scovilleksi. Tulisin chili on ollut Dragon’s Breath, minkä tulisuusaste on 2,4 miljoonaa scovillea.

Tulisuus voi vaihdella paljon eri chililajikkeiden välillä. Mieto chililajike on vaikka jalopeno.

Chilin tulisuus sijaitsee sen vaaleissa siemenkiinnikkeissä, ei siemenissä. Tulisimpia ovat yleensä pienimmät chilit.

Chilien käyttö turvallisuusalalla

Chiliä käytetään turvallisuusalalla kaasusumuttimissa. Kaasusumuttimista tulee joko kartion muotoinen suihku kapsaisiineja sisältävää nestettä tai juovamainen suihku.

Kaasusumuttimen nesteen joutuessa kasvoille se aiheuttaa voimakasta kipua silmien alueelle. Se voi aiheuttaa myös yskimistä.

Chilien tuholaiset

Chileillä on monenlaisia vihollisia. Niitä ovat jauhiaiset, kirvat, villakilpikirvat, ripsiäiset, vihannespunkit ja peltoluteet. Maailmalla on myös muutamia perhoslajeja, mitkä ovat chilien tuholaisia.

Lopetus

Jos ei itse osaa kasvattaa chilejä, niin kaupoista löytyy jonkinlaisia chilikasvien hedelmiä. Chilejä voi käyttää vapaasti improvisoiden monenlaiseen ruoanlaittoon.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.