Chileistä yleisesti
Chilit ovat ruoanlaittoon sopivia kasveja. Niitä on monenlaisia lajikkeita. Tulisuusaste chileissä vaihtelee ja jotkut ovat tulisempia kuin toiset. Tässä blogissa esittelen chilejä lajikkeina.
Chilikasveja
Habanero
- Suosittu lajike
- Habanerosta on monenlaisia variaatioita
- Maku hedelmäinen, hetken päästä tulinen, hikeä nostattava ja pitkään kestävä
- Käyttö maustamiseen tuoreena tai kuivana
- Kasvin alkuperä Kuuba
- Ei ole herkkä tuholaisille
- Kasvin koko: Keskikokoinen tai monivuotisena myös pieni amppelikasvi
- Kukan koko pieni
- Hedelmän muoto: Lyhtymäinen, suippopäinen ja lommoinen
Serrano
- Kotoisin Mexicon vuoristosta
- Tulisuusaste: Tulinen
- Kasvin koko: Keskikokoinen
- Maku raikas, mehukas ja tulinen
- Hedelmä sisältää paljon siemeniä
- Hedelmän koko 4-6cm
- Hedelmän muoto suippo ja pyöreäpäinen
- Sopii monipuolisesti ruoanlaittoon
- Kukan koko: Melko iso
- Lehden koko: Pienen ja keskikokoisen välillä
- Kasvu vaatii valoa
- Melko herkkä tuholaisille
Jalopeno
- Kotoisin mexicolaisesta Jalapan kaupungista
- Huono kuivumaan, eli parhaimmillaan tuoreena ja täytettynä
- Lajikkeesta on monta variaatiota
- Kasvin koko keskikokoinen
- Hedelmän koko 4-8cm
- Hedelmän muoto: Suippo, paksu hedelmäliha
- Tulisuus: Miedon ja keskitulisen välillä
- Kukan koko: Keskikokoinen
- Lehden koko: Keskikokoinen
- Kasvu ei vaadi kovin valoa
- Suhteellisen herkkä tuholaisille
Chilin vaikutukset elimistöön
Chilin vaikuttavat aineet ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin on kapsaisiini. Ne vaikuttavat suoraan suun kipuhermoihin. Esimerkiksi kapsaisiinin vaikutus suussa tuntuu tuliselta.
Tulisuuden tuoma kipu aiheuttaa kehon erittämään endorfiineja, mitkä tuovat ihmiselle hyvän olon tunteen. Poltetta voi laimentaa juomalla vaikka rasvaista maitoa tai käyttämällä leipätuotteita. Kapsaisiini on rasvaliukoinen aine.
Vesi tai mehu voivat aiheuttaa taas lisäpoltetta. Ne voivat levittää kapsaisiinia leveälle suuhun.
Chilien tulisuus
Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, mitä kutsutaan scovilleksi. Tulisin chili on ollut Dragon’s Breath, minkä tulisuusaste on 2,4 miljoonaa scovillea.
Tulisuus voi vaihdella paljon eri chililajikkeiden välillä. Mieto chililajike on vaikka jalopeno.
Chilin tulisuus sijaitsee sen vaaleissa siemenkiinnikkeissä, ei siemenissä. Tulisimpia ovat yleensä pienimmät chilit.
Chilien käyttö turvallisuusalalla
Chiliä käytetään turvallisuusalalla kaasusumuttimissa. Kaasusumuttimista tulee joko kartion muotoinen suihku kapsaisiineja sisältävää nestettä tai juovamainen suihku.
Kaasusumuttimen nesteen joutuessa kasvoille se aiheuttaa voimakasta kipua silmien alueelle. Se voi aiheuttaa myös yskimistä.
Chilien tuholaiset
Chileillä on monenlaisia vihollisia. Niitä ovat jauhiaiset, kirvat, villakilpikirvat, ripsiäiset, vihannespunkit ja peltoluteet. Maailmalla on myös muutamia perhoslajeja, mitkä ovat chilien tuholaisia.
Lopetus
Jos ei itse osaa kasvattaa chilejä, niin kaupoista löytyy jonkinlaisia chilikasvien hedelmiä. Chilejä voi käyttää vapaasti improvisoiden monenlaiseen ruoanlaittoon.