Blogi Kuusta

/
Kuu (lähde Wikipedia)

Kuu, eli kiertolainen yleisesti

Kuu on Maa- planeetan ainut kuu. Sen tiheys on 61% ja massa 1,23 verraten itse emoplaneettaan, eli maahan. Kuu kiertää Maata noin 384 400 kilometrin etäisyydellä. Tässä blogissa esittelen Kuuta yleisesti.

Kuun historia

Apollo- astronauttien Kuusta keräämät kivet todistivat Kuun syntyneen Theia- nimisen protoplaneetan törmäyksestä Maahan. Törmäyksen jälkeen kummankin kappaleiden ytimet sulautuivat yhteen.

Tämän jälkeen osa ympäröivästä vaippa- aineksesta sinkoutui ulos ja höyrystyi. Tästä muodostui Maata kiertävä irtoaines- ja pölypilvi, joka tiivistyi Kuuksi  ehkä satojen miljoonien vuosien kuluessa.

Kuun kiertorata alkoi loitontua , koska Kuun Maahan aiheuttama vuorovesipullistuma  vetää Kuulle lisää vauhtia ja siirtää energiaa Maan pyörimisestä Kuuhun.

Syntymänsä jälkeen Kuulle on tapahtunut monenlaisia vaiheita.  Sitä on esimerkiksi pommitettu monenlaisilla kappaleilla. Kaikki muutoksen vaiheet ovat aiheuttaneet Kuulle sen muodon mikä se nyt on.

Kuun koostumus

Kuu on saman kaltainen Maan kanssa mineraalien osalta, koska ne ovat aika samanlaiset. Kuussa on myös paljon jäätynyttä vettä, joka on todennäköisesti peräisin aurinkotuulesta.

Kuun koostumus (lähde WIkipedia)

Kuun kuoren paksuus on 50- 65 kilometriä, kääntöpuolella noin 13 kilometriä enemmän kuin Maahan näkyvällä puolella. Kuun pinnan vaaleat alueet ovat koostumukseltaan Maan vaipan kaltaisia.

Kuoren alapuolella on vaippa, joka ulottuu 1000 kilometrin syvyyteen.

Kuun pinnanmuodot

Kuun pinnalla on kraatereita, vuoristoja ja laaksoja. Erään kraaterin nimi on esimerkiksi  Daedalus.

Kraateri Daedalus (lähde Wikipedia)

Lento Apollo 11 laskeutui Kuuhun paikkaan nimeltä Mare Tranquillitas, eli Rauhallisuuden Meri.

Kuun on pinnalla on myös jälkiä esimerkiksi vanhoista laavatunneleista.

Kuun vuoria (lähde Wikipedia)

Kuun etäisyys ja rata

Kuun etäisyys maasta on noin 357000km noin 406000km ja sen näennäinen halkaisija vaihtelee 29,4:stä 33,5 kaariminuuttiin.

Kuu kiertää Maata ellipsin muotoisella radalla, joka on 5,1 astetta kallellaan Maan ratatason suhteen. Kuun kiertoaikaa Maan ympäri kutsutaan kuukaudeksi.

Kuunpimennys ja auringonpimennys

Kuunpimennys tapahtuu, kun Kuu joutuu Maan varjoon, eli Maa on Auringon ja Kuun välissä. Kuu aiheuttaa Maassa myös auringonpimennyksen menemällä Maan ja Auringon väliin.

Lopetus

Lisää tietoa Kuusta löytyy esimerkiksi Tähtitieteellisen yhdistyksen kotisivuilta (https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinko-planeetat-ja-kuut.html). Myös Youtubessa on videoita Kuusta ja esimerkiksi kuulennoista.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.