Blogi avaruuslennosta

/

Kuulennot

Ihminen on käynyt Kuussa monesti. Ensimmäinen kuulento tapahtui vuonna 1969 ja viimeinen 1972. Tässä blogissa esittelen yhtä Kuuhun mennyttä lentoa, Apollo 11.

Lento Apollo 11

Apollo 11 oli ensimmäinen Kuuhun suunnattu avaruuslento. Sitä ennen avaruudessa oltiin käyty miehitetysti jo neljästi. Aikaisemmista miehitetyistä Apollo-lennoista kaksi oli käynyt Kuun lähellä. Apollo 8 kävi ensimmäisenä miehitettynä aluksena Kuun kiertoradalla, ja Apollo 10 -lennolla testattiin kuualusta Kuun kiertoradalla matalimmillaan 15 kilometrin päässä Kuun pinnasta.

Apollo 11 kuului Apollo lentojen ohjelmaan.

Miehitetty avaruuslento

Laukaisu

Apollo 11: sta laukaisu Cape Canaveralista onnistui hyvin. Laukaisussa käytettiin Saturn V kantorakettia.  

Kaksi kantoraketin ensimmäistä vaihetta putosivat tehtävänsä täyttämisen jälkeen mereen. Kolmas rakettivaihe paloi hetken aikaa ja nosti astronautit aluksineen Maan kiertoradalle, jonka jälkeen kiihdytti aluksen kohti Kuuta.

Laskeutuminen Kuuhun

Apollo 11 laskeutumispaikka oli  Mare Tranquillitatiksen eli Rauhallisuuden meren eteläosassa noin 20 kilometrin päässä Sabine D -kraatterista lounaaseen. Tämä valittiin sen takia, että aiemmilla luotauksilla tämä huomattiin tarpeeksi tasaiseksi alueeksi.

Kuukävely

Lento Apollo 11 miehistön oli tarkoitus tehdä kuukävely Kuuhun laskeutumisen jälkeen.

Astronautit saivat valvontakeskukselta luvan kävellä Kuun pinnalla, kun oli todettu kuualuksen olevan paluuseen sopivassa kunnossa. Astronautit halusivat kävellä Kuussa ennen suunniteltua lepojaksoa. Kuumoduulin paineen hitaan laskemisen takia kesti suhteellisen kauan ennen kuin he saivat avattua kuumoduulin luukun.

Kuukävely kesti noin kaksi tuntia ja meni odotusten mukaan. Kävelyn jälkeen astronautit menivät yrittämään nukkumista ennen paluulentoa.

Kuukävely

Paluulento

Lepäämisen jälkeen astronautit alkoivat valmistella alusta paluulennolle. Ensimmäinen paluulennon vaihe oli lentää kuumoduli Kuuta kiertävän komentoaluksen luokse.

Armstrong ja Aldrin olivat Kuun pinnalla noin 21 tuntia 36 minuuttia. Aldrin oli vahingossa rikkonut nousumoottorin katkaisijan, ja nousumoottorin katkaisijaa painettiin kynää apuna käyttäen.

Komentomoduuliin telakoitumisen jälkeen kuumoduulin nousuosa hylättiin Kuuta kiertävälle radalle. Tämän jälkeen komentoalus lähti paluulennolle kohti Maata. Raketti käynnistettiin Kuun kääntöpuolella.

Paluun aikana alus syöksyi suurella nopeudella Maan ilmakehään, sen lämpökilpi kuumeni hehkuvaksi ja jonkin ajan kuluttua alus leijui laskuvarjojen varassa Tyyneen valtamereen.

Lopuksi

Lento Apollo 11 on vain yksi avaruuteen tehdyistä lennoista. Internetistä löytyy paljon tietoa eri avaruuslennoista ja siellä on myös tekstejä suunnitteilla olevasti Marsin lennosta. Youtubessa on myös paljon videoita, vaikka sukkulan laukaisuista avaruuteen.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.