Blogi jazzmusiikista

Lähde Wikipedia

Yleistä tietoa jazzmusiikista

Jazzmusiikki on paljon soitettu musiikkilaji. Jazzmusiikki kuuluu rytmimusiikin osastoon. Jazzia soitetaan paljon esimerkiksi jazzravintoloissa. Myös jazzfestivaaleja on järjestetty. Tässä blogissa esittelen jazzmusiikkia yleisesti.

Jazzin historiaa

Jazz syntyy

Jazzmusiikki syntyi alkujaan Länsi-Afrikasta Pohjois-Amerikkaan orjatyöhön kuljetettujen mustaihoisten ihmisten musiikista. Orjapelloilla laulaminen oli sallittu, puhuminen taas ei. Tällaisista lauluista jazz syntyi.

Jazz kehittyy ja kasvaa

Jazz alkoi kehittyä New Orleans jazzin vaikutuksesta. Aika oli tällöin 1890- ja 1910- lukua. Tähän maailman aikaan jazzissa oli tunnettua improvisoidut soolo-osuudet.

Jazzista tuli jo jazzin alkuaikoina suosittu mustien ihmisten keskuudessa. Alkujaan mustilta oli kielletty monet soittimet, koska siirtomaaisännät pelkäsivät heidän käyttävän niitä yhteydenpitovälineenä. Lopulta mustat ihmiset alkoivat tehdä soittimia itse.

Jazzin kehittymisellä on monta vaihetta. 1930-luvulla syntyi big bandit, jonka jälkeen bebop, cool jazz ja soul. Myös 1960-luvulla free jazz ja fuusiojazz syntyivät.

Bebop

Bebop syntyi, kun helppoihin improvisointeihin ja kaupallistuneeseen swingiin kyllästyneet muusikot alkoivat kilpailemaan soittotaidoillaan. Kuuluisa bebop artisti oli esimerkiksi Charlie Parker.

Tällöin beboppia soitettiin 4-5 hengen yhtyeissä. Soittimina käytettiin muun muassa saksofonia, trumpettia, kontrabassoa, pianoa ja rumpuja.

Fuusiojazz

Fuusiojazzissa on käytetty yhdistelmää eri musiikkilajeista. Näitä ovat esimerkiksi rock, jazz ja pop.

Fuusiojazzin tunnettuja piirteitä ovat vaikeat soinnut.

Tunnettuja fuusiojazzin soittajia ovat muun muassa Pat Metheny ja Jeff Beck.

Big bandit

Big bandit ovat jazzorkestereita, mihin kuuluu erilaisia soittimia. Yleinen big band orkesteri on puhallinorkesteri, mihin on liitetty kitara, basso ja rummut.

Lopetus

Jazzmusiikkia voi yhä edelleen käydä kuuntelemassa jazzravintoloissa ympäri maan. Myös isompia keikkoja on järjestetty. Kirjastossa on myös kattava valikoima jazzmusiikkia. Kirjastosta löytyy myös nuottikirjoja jazzmusiikista.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.