Yleistä tietoa rockmusiikista
Rock on nykyään suosittu musiikkityyli. Se on levinnyt ympäri maailman. Rock musiikista polveutuu paljon alalajeja. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset hevimusiikkityylit. Tässä blogissa esittelen rockmusiikkia yleisesti.
Rockmusiikin historiaa
1950-luku
Rockmusiikin vanhin alalaji on rock and roll. Rock and roll syntyi Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Tämän musiikkityylin juuret ovat bluesmusiikissa. Tunnettu rock and roll artisti on esimerkiksi Elvis Presley.
1960-luku
1960-luvulla rockmusiikkiin liittyi sähkökitara ja sen särösoundi. Myös kontrabasson korvasi sähköbasso. Rockmusiikkiin tuli tänä aikakautena mukaan myös esimerkiksi The Beatles ja The Rolling Stones.
Syntyi tällöin myös erilaisia rockmusiikin tyylejä, esimerkiksi folkmusiikki ja psykedeelinen rock.
1970-luku
1970-luvulla syntyi erityisesti heavy metal. Tätä soitti silloin esimerkiksi Black Sabbath ja Deep Purple.
Myös progressiivinen rock syntyi tällöin. Sitä soitti esimerkiksi Pink Floyd.
Fuusiojazz, hard rock ja glam rock syntyi myös 1970-luvulla.
1970-luvun lopulla syntyi myös punkrock. Punkkia soitti esimerkiksi Ramones ja Sex Pistols.
1980-luku
1980-luku oli suomirockin hyvää aikaa. Suomessa oli silloin paljon punkvaikutteita käyttäviä bändejä. Näitä olivat esimerkiksi Yö ja Dingo.
Maailmalle ilmestyi myös Mötley Crue ja Twisted Sister, jotka soittivat niin sanottua tukkaheviä.
Thrash metal syntyi 1980-luvulla. Tämän musiikkilajin artisteja olivat muun muassa Slayer ja Metallica.
1990-ja 2000-luku
1990-luvun merkittävä bändi oli Nirvana. Nirvana kehitti rockmusiikkiin alalajin, mikä oli grunge.
Myös metallimusiikki pirstaloitui eri alalajeiksi.
Rockmusiikissa käytettävät soittimet
Sähkökitara
Rockmusiikin perinteisin soitin on sähkökitara. Rockia voi soittaa sähkökitaralla särön kanssa tai ilman sitä. Myös muita efektejä voi käyttää rockin soitossa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset kaiut tai vaikka wahwah-pedaali.
Sähköbasso
Sähköbassolla voi soittaa rockia ilman säröä tai sen kanssa. Sähköbasson tehtävä rockissa on rumpujen kanssa rytmin ylläpito.
Lyömäsoittimet
Rockissa voi käyttää monenlaisia lyömäsoittimia. Siihen sopivat lyömäsoittimet marakasseista bongorumpuihin. Erityisesti pienessä tilassa soittaessa voi käyttää pienempiä soittimia kuin rumpusetti.
Syntetisaattorit
Syntetisaattoreita on markkinoilla monenlaisia. Vanhat paljon käytetyt ovat Hammond-urut. Nykyään on olemassa myös työasemia, millä voi soittaa monenlaista musiikkia, myös rockia.
Lopuksi
Jos rockmusiikkia tykkää kuunnella, niin levykaupoissa ja kirjastossa on laaja valikoima tätä musiikkilajia. Rockmusiikkia voi myös kuunnella keikoilla, mitä järjestetään paljon.