Puutarhan hyönteiset

Itse ottamani kuva

Yleistä tietoa puutarhan hyönteisistä

Puutarhoissa on kesällä paljon hyönteisiä. Osa niistä on ampiaisia, mehiläisiä tai kimalaisia, osa taas kärpästen kaltaisia hyönteisiä. Myös erilaisia sirkkoja esiintyy puutarhoissa. Kuvissa koitan esitellä näitä hyönteisiä.

Itse ottamani kuva

Hyönteisten tärkeät tehtävät

Hyönteisten tehtäviin kuuluu raatojen syönti. Jos esimerkiksi hiiri kuolee puutarhaan, niin sinne tulee pian paljon kärpäsiä ja myös kuoriaisia. Ne syövät raadon pois, kylläkin hyvin hitaasti. Raato ei jää tällöin haisemaan ulos.

Toinen hyönteisten tehtävä on levittää kasvien siitepölyä hedelmöitymiseen. Tämä johtaa siihen, että puutarhoihin tulee lisää kasveja. Siitepölyä tarvitaan uusien kasvien syntymiseen.

Itse ottamani kuva

Puutarhoissa näkyy myös mehiläisiä, mitkä pesivät vaikka läheisellä niityllä. Mehiläiset erittävät pesään, varsinkin ihmisten rakentamaan pesään hunajaa, mitä myydään lopulta kaupoissa. Hyönteiset, varsinkin ulkomailla, voivat erittää silkkiä ja mehiläisvahaa.

Vaaralliset hyönteiset

Puutarhoissa asustaa myös ihmisille pahoja hyönteislajeja. Sellainen on esimerkiksi puutiainen, eli punkki. Punkki tunkeutuu ihmisen ihoon ja alkaa imemään sieltä verta. Punkki levittää myös sairautta, eli borrelioosia, mikä voi olla joillekin ihmisille vaarallinen tauti.

Myös hyttyset ovat ihmisille paha laji. Nekin imevät ihmisestä verta, lentämällä ihon pinnalle ja pistävät omalla imukärsällänsä ihmiseen pistoksen. Puremakohta voi jälkeen päin oireilla ja erityisesti syyhytä.

Itse ottamani kuva

Mehiläiset ja ampiaiset pistävät myös ihmisiä. Purema voi olla joillekin ihmisille hyvin vaarallinen. Se voi aiheuttaa hengitysteiden tukkeutumisen ja tietynlaisen shokin. Puremasta voi tulla myös allerginen reaktio, mikä on vakava.

Paarmat ovat myös ilkeitä ihmiselle. Usein ne asuvat kuumassa ja kosteassa paikassa, vaikka uima-altaalla. Ihmisen iholle lentäessä ne tekevät siihen pureman.

On olemassa myös koloradonkuoriainen, mikä tuhoaa perunan lehtiä. Perunanlehdet voi suojata koloradonkuoriaiselta hyönteismyrkyllä.

Itse ottamani kuva

Etanat aiheuttavat myös kasvien tuhoa. Ne kulkeutuvat kasvin hedelmälle ja syövät ne pois. Etanoita voi torjua erilaisilla hyönteismyrkyillä.

Kirvat ovat kasvien kuuluisia tuholaisia. Ne aiheuttavat lopulta kasvien käpristymisen ja kuivumisen. Kirvoja voi torjua kasveihin suihkutettavalla mäntysuopaliuoksella.

Perhosen toukat tekevät myös tuhoa puutarhoissa. Esimerkiksi nokkosperhosen toukat syövät nokkosen lehtiä. Myös tuomenkehrääjäkoi on tuholainen. Se tekee seittimäisiä pesiä tuomiin.

Hyönteiset ravintona

Hyönteiset ovat lintujen tärkeä ravinto. Esimerkiksi harakka ja kirjosieppo käyttävät ravinnokseen hyönteisiä.

Joissakin puutarhoissa voi olla lampia, missä on kaloja. Veden pinnalle lentävät hyönteiset ovat kalojen tärkeää ravintoa.

Itse ottamani kuva

Matias

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.