Yleistä tietoa harakasta
Harakka on kuuluisimpia Suomen lintuja. Sen on helppo tunnistaa räkättävästä äänestä ja höyhenpeitteestä. Harakkaa tavataan Suomessa koko maassa. Se kuuluu varislintujen heimoon. Tässä blogissa esittelen harakkaa yleisesti.
Harakan ulkoasu
Harakka on 40-51cm pitkä. Sen koosta pyrstön osus on 20-30cm. Harakan väritys on mustan valkoinen. Sen pyrstö on vihreänhohtoinen.
Koiraan ja naaraan voi erottaa niin, että koiraan pyrstö on naaraan pyrstöä pidempi.
Harakka painaa 175-295g ja sen siipien kärkiväli on 52-60cm.
Harakan pesiminen
Harakka rakentaa pesänsä puuhun. Pesää voisi kutsua suureksi katolliseksi risulinnaksi. Se on muovattu savesta ja siinä on myös käytetty vuoraukseen juurikuituja ja ruohoja.
Harakka munii huhti-toukokuussa 1-10 munaa. Munat ovat haudottavana pesässä 17-22 vuorokautta. Poikaset ovat kuoriutuneena pesässä 22-35 vuorokautta.
Elinympäristö
Harakka asustaa yleensä ihmisasutuksen läheisyydessä. Se voi myös pesiä luonnossa, esimerkiksi tiheissä metsiköissä.
Harakan ihanteellinen elinympäristö on asutusalueilla, missä on runsaasti puita ja pensaita.
Harakan ravinto
Harakka syö mitä vain, eli se on kaikkiruokainen. Se syö esimerkiksi hyönteisiä, matoja, siemeniä, hedelmiä ja jätteitä. Valitettavasti se käy myös usein syömässä muiden lintujen munia ja poikaisia.
Talven tullessa ihmiset laittavat pihoihin usein talviruokintapaikkoja. Harakka käy siellä usein syömässä auringonkukansiemeniä, pähkinöitä, talia ja rasvaa.
Pihoissa kannattaa pitää roskalaatikot hyvin kiinni, koska harakat menevät muuten usein repimään ja heittelemään jätteitä pitkin pihaa.
Harakan elintavat ja käyttäytyminen
Harakkaa tavataan pihoissa usein parvina. ihmisen nähdessään se lähtee yleensä karkuun tai lentää kauemmas.
Se on tarkkaavainen lintu. Luontainen käytös sillä on tähystää puun tai tolpan päästä pihojen tapahtumia.
Arvojärjestys on harakan perinteinen käyttäytymismalli. Vanhat ja vahvat yksilöt ovat ylempiarvoisia kuin nuoret ja heiveröiset.
Harakan muutto ja uhanalaisuus
Harakka ei muuta muualle talveksi, vaan se on paikkalintu. Se ei ole uhanalainen eläin, mutta pesimäaikana kuitenkin rauhoitettu.
Harakan uhanalaisuusluokka on silmälläpidettävä.
Matias