Kirjolla – neljä diagnoosia, neljä erilaista elämää

Lähde: areena.yle.fi

Kirjolla-sarja jätti allekirjoittaneeseen lähtemättömän vaikutuksen. Siinä seurataan neljän autismidiagnoosin saaneen nuoren elämää aina arjen vaikeuksista harrastuksiin, opiskeluun ja työhön asti.

Sarjan päähenkilöt Julius, Kiri, Markus ja Topi esitellään eri elämänvaiheissa olevina autisminkirjon ihmisinä. Heillä on esimerkiksi omanlaisensa harrastukset ja tavoitteet elämässään. Mielestäni tämä on varsin ihailtavaa. Erityisesti pidän siitä, miten he omistautuvat omille kiinnostuksenkohteilleen ja pyrkivät tekemään kaikkensa saavuttaakseen unelmansa. Heidän arkeaan myös kuvataan kaunistelematta. Sarjassa keskustellaan kaikenlaisista autismiin liittyvistä ongelmista, mitä elämässä voi kokea – niin kiusaamisesta, syrjinnästä kuin tavallisista arjen ongelmistakin.
Sarjassa nähdään myös päähenkilöiden läheisiä. Itse asiassa koko sarjan idea lähti Topin siskon Sointun aloitteesta. Topin saadessa tukea Sointu-siskon lisäksi perheeltään, saa Juliuskin tukea ja turvaa perheestään, Kiri ystävistään ja Markus vanhemmistaan. Sarjan jokaiselta päähenkilöltä löytyy siis vahva tukiverkko.

Itse sain vihdoin ja viimein tämän viikon tiistaina diagnoosin: olen kirjolla! Se tuntui todella helpottavalta. Olen itse paininut useiden arjen haasteiden kanssa lähes koko ikäni. Tunnistin itsestäni monenlaisia samoja piirteitä kuin Kirjolla-sarjan päähenkilöilläkin on.

Kahdeksanosaisen sarjan voi katsoa Yle Areenasta. Suosittelen!

– Tuomas

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.