Blogi ulpukasta

Ulpukka

Yleistä ulpukasta

Ulpukka on Suomessakin tavattava keltakukkainen vesikasvi. Se kasvaa kaikenlaisissa vesissä pikkulammista, järvistä ja puroista murtovetisiin merenlahtiin saakka. Ulpukka on lievästi myrkyllinen. Tässä blogissa esittelen ulpukkaa yleisesti.

Tietoa ulpukasta

  • Monivuotinen vesikasvi
  • Korkeus: 0,5-3m
  • Kukka: säteittäinen, 4-6cm leveä, keltainen
  • Lehdet: Korvakkeettomia. Kelluslehtien lehtiruoti pitkä ja särmikäs. Lapa leveänsoikea–pitkänpyöreä, vaaleanvihreä, jopa 40 cm pitkä. Suonet hankahaaraiset. Uposlehdet pyöreähköjä, kurttuisia.
  • Hedelmä: Siementen täyttämä, monilokeroinen, muodoltaan pullomainen, 4–6 cm pitkä kota. Siemenet 4–5 mm
  • Kasvupaikka: Järvet, metsälammet, joet ja murtovesilahdet
  • Kukinta: Kesä–elokuu
Ulpukka

Lajikuvaus

Ulpukat ovat kokonaisuudessaan melko alkeellinen kasviryhmä. Niiden piirteitä on muun muassa kukkalehtien kierteinen asento ja suuri lukumäärä. Myös kelluslehdet merkkaavat pitkälle menevää erikoistumista.

Ulpukka on vahvajuurakkoinen ja monivuotinen vesikasvi. Sitä tavataan hyvin erilaisissa vesistöissä ja monenlaisilla pohjilla. Kukattomana ulpukat voi erottaa lumpeista lehtisuoniston perusteella.

Ulpukan juurakko on vaakasuora, pitkähkö ja 3-7cm paksu. Kukka on keltainen, pallomainen ja 4-6cm leveä. Terälehtiä on 15-20 kappaletta. Emin luottilevy on väriltään keltainen.

Suomessa ulpukka kukkii kesä-elokuussa. Hedelmä kypsyy veden pinnalla ja sen sisällä on 4-5mm pitkiä siemeniä. kukinto tuoksuu uutena makealta ja hieman pistävältä, vanhenevana hieman mädältä.

Ulpukan lehdet kestävät virtausta paremmin kuin lumpeen. Toisin kuin lumme, ulpukka pärjää hiljalleenkin virtaavissa vesissä.

Ulpukoita

Ulpukan myrkyllisyys

Kaikki ulpukat ovat lievästi myrkyllisiä, erityisesti sen juurakko. Ulpukan myrkky vaikuttaa ihmiseen kouristavasti ja verenpainetta laskevasti.

Ulpukan levinneisyys

Ulpukkaa tavataan lähes koko Euroopassa aivan eteläisimpiä ja pohjoisimpia osia lukuun ottamatta. Levinneisyysalue jatkuu Euroopasta Keski-Siperiaan sekä Turkin kautta Israeliin ja Pohjois-Iraniin asti.Suomessa ulpukka kasvaa alkuperäisenä ja varsin yleisenä aina napapiirin korkeudella saakka. Vain aivan pohjoisimmasta Lapista laji puuttuu kokonaan.

Ulpukan elinympäristö

Ulpukka on vaatimaton kasvupaikkansa valinnassa ja kelpuuttaa kaikenlaiset vedet pikku lammista, järvistä ja puroista murtovetisiin merenlahtiin saakka.Se kasvaa tavallisesti rantamatalasta runsaan kahden metrin syvyyteen asti kelluslehtisenä, syvemmällä vain uposlehtisenä.

Lopuksi

Lisää tietoa ulpukasta löytyy esimerkiksi kirjastosta. Ulpukan kuvia löytyy myös internetistä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.