Blogi Jupiter-planeetasta

Jupiter-planeetta, (lähde Wikipedia)

Jupiter yleisesti

Jupiter on Aurinkokunnan viides planeetta Auringosta päin lukien. Jupiter on enimmäkseen nestemäisestä vedystä ja heliumista koostuva jättiläisplaneetta, jonka kaasukehässä on valtavia virtauksia ja pyörremyrskyjä. Jupiter on Aurinkokunnan suurin planeetta. Tässä blogissa esittelen Jupiteria yleisesti.

Jupiterin kiertorata ja pyöriminen

Jupiter on nopeasti pyörivä ulkoplaneetta, jonka pyörähdysaika akselinsa ympäri on lyhin kaikista aurinkokuntamme planeetoista. Pyörähdysaika on alle 10 tuntia.
Jupiterin kiertoaika Auringon ympäri on lähes 12 vuotta ja etäisyys Auringosta noin 780 miljoonaa kilometriä eli noin 5,2 kertaa Maan etäisyys.

Jupiterin sisäinen rakenne

Jupiter on suuresta koostaan huolimatta melko harvaa ainetta. On päätelty, että Jupiterin massasta suurin osa on nestemäistä vetyä ja heliumia.

Jupiterilla lienee olevan kiinteä rautasilikaattiydin. Lisäksi Jupiterissa on huomattavia määriä metaania, vettä ja ammoniakkia.

Jupiterin kaasukehä on vain noin tuhat kilometriä paksu. Siitä alkaa asteittain kuuma, tihenevä vetymeri.

Kaasukehä

Jupiterin kaasukehä on noin tuhannen kilometrin paksuinen ja pilvet ovat noin 75 kilometriä paksuja. Lämpötila 70 kilometriä pilvien huipun alla on noin 30°C ja pilvien huipulla -130°C.

Jupiterissa on valtavia revontulia ja ukkosia, sillä sen magneettikenttä ja kaasukehän virtaukset ovat voimakkaampia kuin Maassa. Jupiterilla on ionosfääri ja magnetosfääri.

Jupiterin kuut

Jupiterin suurimmat kuut ovat  Galilein löytämät Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto, jotka ovat kooltaan pienen planeetan kokoisia. Näiden sisällä kiertää joukko pienempiä kuita, muun muassa punainen, perunan muotoinen Amalthea. Sisemmät kuut kiertävät renkaita ulompana ja niiden sisässä. Jupiterilla on ympärillään eräänlainen kuista koostuva ”pienoisaurinkokunta”.  

Jupiterin kuut, (lähde Wikipedia)

Jupiterin tutkimus

Jupiteria on tutkittu ennen muinoin erilaisilla kaukoputkilla. Merkittävä tutkija tällöin oli Galileo Galilei.

Nykyään Jupiteria on tutkittu avaruusluotaimilla. Avaruusluotaimia ovat olleet muun muassa Voyagerit, Galileot ja Pioneerit.

Jupiterin synty

Jupiter lienee syntynyt aikaisemmin kuin Maa, ehkä 3-10 miljoonaa vuotta aikaisemmin.

Yleensä ollaan sitä mieltä, että Jupiter syntyi jäästä ja kivestä koostuneen planeetan kasvettua niin suureksi, että se pystyi keräämään kaasua alkuaurinkoa ympäröivästä esiplanetaarisesta kaasu- ja pölykiekosta.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.