Blogi komeetasta

/
Hake Boppin komeetta, (lähde Wikipedia)

Yleistä komeetoista

Komeetta eli pyrstötähti on pienehkö aurinkokunnan kappale, joka muistuttaa asteroidia. Nyt ajankohtaista on komeetta C/2022 E3:n eli viherkomeetan näkyminen Suomeen. Vihreä komeetta ohittaa Maan 50000 vuoden tauon jälkeen.

Välineet komeetta C/2022 E3:n löytymiseen

Viherkomeetan voi nähdä tavallisilla kiikareilla. Taivaan on oltava pilvetön ja Kuun kajoa ei saa kovin olla. Kuun kajo voi haitata komeetan löytämistä.

Yleistä komeetta C/2022 E3:sta

Komeetta on kotoisin Aurinkokunnan reunalta. Se on jo Maan lähellä. Lähimmillään Maata kaukainen vieras on 2. helmikuuta torstaina.

Komeetan löysivät Palomarin observatorion tähtitieteilijät eteläisessä Kaliforniassa maaliskuun alussa 2022. Aluksi sitä luultiin asteroidiksi.

Komeettaa on kuvattu paljon ympäri maailman. Komeetta on tammikuun lopulla lisännyt kirkkautta ja sitä on ollut hyvä kuvata isoilla teleskoopeilla.

Komeetta kulkee Maan ohi lähimmillään yli 42 miljoonan kilometrin päästä. Etäisyys siihen on noin 110-kertainen verrattuna Maan ja Kuun väliseen etäisyyteen.

Komeetta näkyy pohjoisen pallonpuoliskon taivaalla pimeän aikana. Yötaivaan pitää kuitenkin olla selkeä

Komeetta C/2022 E3:n teoriaa

Komeetta hehkuu vihertävää valoa. Se johtuu auringon ultraviolettisäteilystä, joka imeytyy komeetan kohteen yhtyneeseen hiiliatomiin. Reaktiossa syntyy vihreää valoa, joka säteilee avaruuteen.

Komeetan rakenne

Komeetan ydin on yleensä halkaisijaltaan muutamia kilometrejä, korkeintaan 50 kilometriä. Se on rakenteeltaan varsin löyhä ja koostuu keskimäärin 75-prosenttisesti hiilidioksidi-, metaani- ja vesijäästä.

Komeetan rakenne, (lähde Wikipedia)

Lopuksi

Lisää tietoa komeetoista löytyy Tähtitieteellisen yhdistyksen, Ursan kotisivuilta. Komeetta C/2022 E3:stä löytyy tietoa myös erilaisista lehdistä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.