Sijoittaminen – ahneen kapitalistin metkuja vai tärkeä talouden suunnittelun työkalu ihan jokaiselle?

Monelle ihmisille sijoittaminen tuntuu niin vieraalle ajatukselle, että tietoa siitä ei juuri ole, eikä sitä lähdetä selvittämään. Yritän tässä avata näkökantaani, että jokaisen ihmisen kannattaa sijoittaa, vaikka vain vähäisillä summilla.

Miksi sijoittaminen kannattaa? Otetaan esimerkin takia vähän isompi summa. Sinulla on syystä tai toisesta patjan alla säästössä 10,000 euroa. Jos annat tämän summan olla siellä koskemattomana 10 vuotta, sen arvo laskee inflaation takia. Eli sinulla on 10 vuoden päästä tarkalleen tuo sama 10,000 euroa, mutta sen ostovoima on nykyiseen rahaan verrattuna 8,185.62 euroa (2% vuosittainen inflaatio). Summasta hupeni siis 1814.38 euroa ilman, että kulutit senttiäkään. Jos olisit sijoittanut sen rahastoon, jonka vuosituotto on 8%, olisi sinulla 10 vuoden kultua 21,589.05 euroa.

Aluksi on tärkeä lähteä selvittämään minkälaisilla sijoitusalustoja henkilö voi käyttää. Monelle tulisi ensimmäisenä mieleen sijoittaa pankkinsa kautta käyttäen heidän palveluitaan. Tämä on kustannusten kannalta huonoimpia vaihtoehtoja. Pankit velottavat säilytysmaksuja, välityspalkkiota ja he todennäköisesti tyrkyttävät maksullista sijoitusneuvontaa.

Mielestäni parempi vaihtoehto on verkkopohjaiset sijoitusalustat (käytetään usein puhelimella), jotka ovat suunniteltu helppokäyttöisiksi eivätkä peri välityspalkkiota. Kuluja tulee talletusmaksuista, valuutanmuunnoskuluista ja eri maiden veroista osakkeita myytäessä, jotka ovat hyvin maltillisia. On suotavaa selvittää palveluntarjoajan luotettavuutta ennen kuin tallettaa rahojaan.

Esimerkkinä käytän itse alustaa, jonka kulut ovat seuraavat:

Pankkitalletus: ilmainen

Korttitalletus: 0.7%

Kotiutus: ilmainen

Välityspalkkio: ilmainen

Valuutanmuunnoskulu: 0.15%

Kun ihminen lähtee sijoittamaan, saattaa hän katsoa osakkeiden hintoja, jotka vaikuttavat todella suurilta. Tässä muutama ison firman osakehintoja artikkelia kirjoitettaessa:

Apple: 179.66 dollaria

Tesla: 202.64 dollaria

Amazon: 178.22 dollaria

Sijoittajan ei kuitenkaan tarvitse ostaa kokonaisia osakkeita vaan hän voi ostaa murto-osia niistä näiden edellä mainittujen puhelinsovellusten kautta. Voit esimerkiksi ostaa Applea 15 dollarilla ja täten omistaa pyöristettynä 0.12 osaketta.

Yksittäisten osakkeiden ostaminen ei välttämättä ole kuitenkaan paras tai turvallisin vaihtoehto riskin kannalta. Useimmille ihmisille minä suosittelisin indeksirahastoja. Yksinkertaistettuna indeksirahastoon sijoittaminen tarkoittaa sitä, että et sijoita yhteen yritykseen vaan isoon joukkoon yrityksiä. Tunnetuin ja menestynein indeksirahasto on nimeltään S&P 500. Tämä indeksirahasto koostuu Yhdysvaltojen 500:sta suurimmasta listatusta yrityksestä. S&P 500 indeksirahastolla on ollut keskimääräinen historiallinen vuosituotto 7-10% luokkaa. Indeksirahastoihin voi myös sijoittaa pieniä summia, kuten vaikka tuon edellisen esimerkin 15 dollaria. Mikäli valitset S&P 500 indeksirahaston, omistat tällöin mikro-osuuksia tuon 15 dollarin arvosta kaikista 500:sta yrityksestä.

On tärkeä kuitenkin ymmärtää, että voitollinen vuosi ei ole mitenkään taattu edes indeksirahastoissa. On ollut tapahtumia, jotka ovat johtaneet tämän rahaston laskuun. Näitä ovat esimerkiksi:

Suuri lama (1929-1932)

Internet-kupla (2000-2002)

Rahoituskriisi (2007-2009)

COVID-19-pandemia (2020)

Mielestäni sijoittaminen siis kannattaa aina ihan siitä periaatteesta, että rahan arvo laskee koko ajan ja sijoittamalla sen arvo nousee pitkässä juoksussa. Suosittelen kuitenkin sijoittamaan vain sen verran, kun hyvältä tuntuu ja ajatella sijoittamista maratonina eikä sprinttinä. Ei ole järkevää sijoittaa niin, että kuukauden päästä pitää sittenkin realisoida osakkeet käteiseksi, vaan mieluummin omaan talouteen suhteutettuna kohtuullisia summia, joita ei tarvitse murehtia.

Kirjoittaja ei ole virallinen sijoitusneuvoja eikä ole vastuussa lukijoiden sijoituksista. Tarkoitus on antaa tietoa sijoittamisesta harrastelijan näkökulmasta.

– Roope

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.