Porin rannikon luonto

Itse ottamani kuva

Yleistä tietoa Porin rannikon luonnosta

Porin rannikon luonto on tyypillistä rannikon luontoa Suomessa. Näkyvissä on kallioita, havupuita, vedessä levää kiinnittyneenä kallioihin ja vaikka jäkälää. Porin rannikon luonnon linnusto on monipuolinen ja muuttolinnut jäävät lepäämään Porin rannikolle. Tässä blogissa esittelen Porin rannikon luontoa yleisesti.

Porin rannikon luonnon linnusto

Porin rannikolla voi nähdä yleisesti erilaisia merilintuja. Monenlaisia lokkeja lentää ja se on Porin rannikolla yleinen näky. Myös erilaisia sorsalintuja näkyy yleisesti.

Jäiden lähdön aikaan haahkoja ja monenlaisia muita merilintuja näkyy sulissa kohtia ja ne ovat aikaisia muuttajia. Erityisesti Kallossa voi nähdä niitä.

Myös Yyterin lietteillä käy keväällä kuhina. Tavallisten pakallisten lintulajien lisäksi siellä voi nähdä harvinaisuuksia. Yyterin lietteet ovat suosittu bongauspaikka.

Leveäkarin lintutornilla taas on paljon lintulajeja syysaikaan. Erityisesti erilaiset sorsalinnut kokoontuvat sinne ennen etelään muuttoa. Varsinkin sulaan aikaan voi Leveäkarin lintutornilla nähdä merikotkia lentämässä Preiviikin lahden yllä.

Keväällä matka Leveäkarin lintutornille on mieluinen. Varsinkin aamuisin voi kuulla monien lintujen laulua polulla Leveäkarin lintutornille.

Teemuluodon lintutornilla näkyy erityisesti keväisin paljon lintulajeja. Esimerkiksi itse olen nähnyt siellä kurkia, joutsenia ja vaikka ruskosuohaukkoja saalistamassa. Teemuluodon lintutornilla on hyvä lintutorni valokuvaukseen.

Itse ottamani kuva

Porin rannikon kalat

Porin rannikolla elää tyypillisiä Suomalaisia kalalajeja. Välillä voi tavata myös harvinaisuuksia, esimerkiksi turskaa ja rasvakalaa.

Kalastajille sula aika alkaa hauen kudulla. Hauki kutee matalissa lahdissa ja niitä on silloin siellä paljon.

Keväällä myös taimen nousee Kokemäenjokeen. Silloin ne matkaavat Porin rannikolla Mäntyluodon kautta Kolpanselältä jokeen.

Syksyisin on lohen Kokemäenjokeen nousu. Silloin niitä voi erityisesti saada verkoilla rannikolta, jos tietää mihin verkon laittaa.

Porin rannikon kasvit

Porin rannikon luonto on aika kallioista ja siellä on vähän kasveja. Sisämaan lehdoissa niitä on paljon enemmän.

Rannikolla on paljon kitukasvuisia puita. Kasveja on vähän, yleensä näkyy jäkälää ja heinikkoa.

Rannikolla erityisesti saarissa voi nähdä myös tyrnipensaita. Villiä vadelmaa voi myös esiintyä paikoin.

Porin rannikon hyönteiset

Kirjoittaessa Porin rannikon hyönteisistä ensimmäisenä tulee mieleen paarmat. Paarmat ovat kiusallisia, koska ne purevat ihmistä ja hyökkäilevät ihmisten ottaessa aurinko ja uidessa.

Ampiaisia myös esiintyy Porin rannikolla. Rannikon perhoslajisto on monipuolinen. Mieleen tulee suruvaippa- ja amiraaliperhonen. Myös erilaisia yöperhosia esiintyy.

Puutiaiset eli punkit ovat myös kiusallinen laji. Ne purevat ihmiseen kiinni ja niitä ei välttämättä heti huomaa. Lisäksi jotkin punkit kantavat borrelioosia, eli punkkikuumetta, mikä on haitallinen ihmisille ja vaikka koiralle.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.