Kukat lähikuvissa

/
Itse ottamani kuva

Puutarhan kasvit

Puutarhoissa on kesällä monenlaisia kukkia. Jotkut ovat luonnonvaraisia ja jotkut taas istutettuja lajikkeita. Tässä blogitekstissä esittelen puutarhan kasveja yleisesti.

Kukkien itäminen

Itse ottamani kuva

Kasvien kasvattaminen alkaa jo talvella. Ne laitetaan itämään ruukkuihin. Ruukun valinta riippuu siitä, minkä kokoinen kasvi on. Jos laittaa vaikka tomaatin taimeen liian pienen ruukun, niin siinä ei ole tilaa tomaatin kasvulle, koska juuret ovat itämisvaiheessa jo isot.

Kasveja pitää kastella paljon, jotta ne saavat voimaa kasvulle. Liian kovaa kastelua pitää välttää. Eräänlainen kastelumatto on hyvä apu kasvien kasteluun.

Kasteluveden on hyvä olla käden lämpöistä. Kastelumattoa käyttäen, sen päälle kaadetaan vettä ja vesi imeytyy mattoon. Kasvit saavat matosta näin veden.

Välillä kasvit tarvitsevat itämisvaiheessa paljon vettä ja pelkkä kastelumatto ei riitä. Silloin on hyvä kaataa vettä myös ruukkuun juurille.

Valon käyttö taimien itämiseen

Taimien itämiseen voi käyttää sähkövaloa. Kaupoissa on erilaisia polttimoita, mitkä korvaavat auringon valoa.

Korvaava valo on erityisen hyvä pimeään vuodenaikaan, esimerkiksi aikaisin keväällä.

Valo asennetaan kasvien päälle sopivalle etäisyydelle ja yöaikaan valoa on hyvä pitää ainakin päällä.

Ruukun vaihtaminen

Ruukkua on hyvä vaihtaa kasvun edetessä, kun vanha ruukku on lian pieni. Niin sanotut turveruukut pystyy helposti saksilla leikkaamalla poistamaan juurien ja taimen ympäriltä. Muoviruukkujen vaihtaminen isompaan on vähän vaikeampaa.

Itse ottamani kuva

Taimen istuttaminen puutarhaan

Taimen voi istuttaa puutarhaan varmaan monellakin tavalla. Eräs tapa istuttaa taimi on laittaa se turve- tai multasäkkiin ja leikata säkin päälle kasville sopiva reikä. Tämä sopii erityisesti tomaatin taimille.

Itse ottamani kuva

Voi kasvin laittaa myös suoraan maahan, jos se on mahdollista. Tällöin täytyy vain kaivaa tarpeeksi syvä kuoppa kasvin tarvitsemalle mullalle.

Jos kasvin on istuttanut kasvihuoneeseen keväällä multasäkkiin tai erityisesti maahan, täytyy varoa pakkasöitä, eli hallaa. Pakkasten pitää olla ohitse ennen kuin vie kasvit kasvihuoneeseen. Muuten ne jäätyessään paleltuvat.

Itse ottamani kuva

Kasvien elämää puutarhoissa

Kesän tullessa puutarhan kasvit alkavat kukkimaan ja vihanneskasvit, sekä marjat alkavat tehdä satoa. Tämä tietää myös sitä, että puutarha on pullollaan hyönteisiä.

Itse ottamani kuva

Hyönteiset syövät kukkien mettä, mehiläiset erityisesti. Mehiläiset tarvitsevat sitä hunajan valmistamiseen.

Myös kimalaiset, niin kuin kuvassa näkyy, ovat tuttu näky puutarhassa. Välillä kimalaiset liikkuvat kukalta kukalle niin kovaa, että niistä on vaikea saada valokuvaa.

Puutarhoissa asuu kesällä myös erilaisia korentoja. Alla olevan kuvan korento sattui pysähtymään hetkeksi ja siitä sai otettua valokuvan.

Itse ottamani kuva

Varottavaa puutarhoissa

Puutarhoissa varsinkin ruohoa leikatessa pitää olla varovainen. Erityisesti nokkonen ja ruusujen piikin aiheuttavat vaivaa monelle.

Nokkonen on eräänlainen polttiaiskasvi. Siihen osuessa tulee iholle pieni kipu ja polttamiskohta kutiaa jonkun aikaa kosketuksen jälkeen.

Nokkonen lisäksi piiloutuu muiden kasvien lähelle ja on tällöin aika huomaamaton.

Myös ampiaisten, mehiläisten ja paarmojen puremat ovat mahdollisia puutarhoissa. Kotona kannattaakin aina pitää kaapissa kyypakkausta pureman varalta.

Itse ottamani kuva

Satoa odotellessa

Sato tulee marja, sekä muihin hyötykasveihin vasta syksyllä. Sitä ennen pitää kuitenkin huolehtia kasveista.

Erityisesti etanat täytyy poistaa puutarhasta. Sadon tullessa ne syövät hedelmät pois kasveista.

Etanoihin on tehty monenlaisia karkoittimia. Niitä kannattaa käyttää, tai ainakin etanan näkyessä se pitää viedä pois kasvien läheltä.

Myös erilaiset linnut aiheuttavat ongelmaa puutarhoissa. Esimerkiksi marjapensaat pitää suojata linnuilta, koska muuten ne syövät marjat pois pensaista.

Harakat, naakat ja varikset taas menevät nokkimaan perunan taimia ja syövät ne pois, jos niitä ei suojaa harsolla.

Itse ottamani kuva

Merileväuute

Merileväuute on hyvä kasvien ravinne. Se parantaa kasvien kasvua ja tasapainottaa niiden ravinnonottoa. Merileväuutteen käyttö sopii erityisesti pimeään vuodenaikaan.

Itse ottamani kuva

Sadonkeruu ja kasvien käyttö

Kasvien sato kerätään perinteisesti syksyllä. Silloin marjat ja muut hedelmät ovat kypsiä.

Marjoista voi tehdä mehua mehustimella. Yrtit voi vaikka kuivata ja laittaa purkkiin talvella käyttöä varten.

Syksyllä pilaantuneet omenat kannattaa kerätä ja syöttää vaikka ruokintapaikalla peuroille.

Perunat nostetaan myös syksyllä maasta. Yleensä ne laitetaan noston jälkeen säkkeihin ja säilötään pimeään ja viileään paikkaan.

Marjoja voi myös pakastaa ja syödä talvella. Erityisen hyvä ruoka marjoista on keitto, mitä laitetaan puuron päälle.

Itse ottamani kuva

Tehnyt: Matias

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.