Yleistä tietoa talitiaisesta
Talitiainen on perinteinen lintulautojen vakiovieras. Sen on helppo tunnistaa, koska saman näköisiä lintuja ei ole muita. Kokonsa puolesta talitiainen on niin sanotun pikkulinnun kokoinen. Myös kesällä talitiainen on nähtävissä esimerkiksi puutarhoissa.
Talitiaisen tuntomerkit
Talitiainen on kooltansa pienen kokoinen. Sen pituus on 13,5-15cm ja paino 15-23g. Sen mustassa päässä on vaalea poski ja keltaisen vatsan halkaisee musta juova. Sen selkä on siniharmaan vihreä.

Talitiaisen pesiminen

Talitiainen pesii usein koloihin tai linnunpönttöön. Pesä on rakennettu sammalista, kasvoista, villasta ja höyhenistä. Talitiainen ei koverra pesäkoloa itse, vaan pesii valmiiseen koloon.
Munat talitiainen munii huhti-toukokuussa. Se munii tavallisesti 6-12 munaa. Talitiais uros ei haudo munia, vaan haudonnan hoitaa naaras. Haudonta-aika on 12-15 vuorokautta. Pesässä kuoriutuneet poikaset ovat 16-21 vuorokautta.
Talitiaisen esiintyminen
Talitiainen esiintyy pesimälintuna koko maassa. Suomessa pesii talitiaisia 1,5-2 miljoonaa paria. Lapin suunnalla esiintyminen on paikoittain.
Kaupunkien alueella talitiainen on runsaslukuinen.
Ulkomailla talitiaista tavataan Euroopassa ja se on levittäytynyt keskeisestä Aasiasta aina Japaniin asti. Talitiainen on Euraasian yleisimpiä lintulajeja.

Muutto
Paljon talitiaisia jää talveksi Suomeen. Osa kannasta kuitenkin vaeltaa ja muuttaa talvehtimaan muihin maihin. Talitiainen voi vaeltaa päivässä jopa satoja kilometrejä.

Ravinto
Talitiaisen ravintoa kesällä ovat siemenet ja selkärangattomat eläimet. Talvella se käy syömässä talia lintulaudoilla.
Kevään tullessa talitiainen syö paljon silmuja ja versoja ja juo myös lehtipuiden mahlaa.
Talitiaista voi ruokkia talvella myös jyvillä ja vaikka kauralyhteellä. Talvella ruokintaa ei saa lopettaa kesken, koska talitiainen on tottunut ruokintaan ja paikan tyhjetessä jää ilman ravintoa.

Teksti ja kuvat: Matias