Puutarhojen lintuja

//
Naakka, itse ottamani kuva

Yleistä tietoa puutarhojen linnuista

Kesän tullessa alkaa puutarhoihin ilmestyä erilaisia lintulajeja. Yleisimpiä lajeja ovat esimerkiksi tiaiset, siepot, västäräkit ja naakat, sekä harakat ja varikset. Tässä blogissa esittelen puutarhan lintulajeja.

Linnunpöntöt

Puutarhojen linnunpönttöihin alkaa ilmestyä kevään ja kesän vaihteessa lintulajeja. Kotini linnunpönttöihin ovat ilmestyneet esimerkiksi kirjosiepot.

Kirjosieppo munii yleensä 5-8 munaa ja vain naaras hautoo niitä. Se hautoo niitä 13-15 vuorokautta. Koiras ruokkii kuoriutuneet poikaset.

Linnunpönttöjä on monen mallisia ja monen kokoisia. Linnunpöntön sisääntuloaukko on tärkeä pesiville lintulajeille. Sen koko määrää sen, miten iso lintu mahtuu siitä sisään.

On olemassa myös telkänpönttöjä, missä sisääntuloaukko on paljon isompi kuin esimerkiksi sieppojen pöntössä.

Lintu rakentaa ja täyttää pesän lajiin kuuluvalla tavalla. Yleensä pesä rakentuu pöntön sisään pienistä oksista ja heinästä.

Puutarhan linnuilla, vaikka pöntössäkin, on myös vihollisia. Esimerkiksi kotikissat ovat taitavia nappaamaan lintuja kiinni.

Linnunpönttö, (lähde Wikipedia)

Savupiippuihin pesivät linnut

Talojen savupiippuihin voi pesiä lintuja. Esimerkiksi naakat ovat yleinen savupiippuihin pesän tekevä laji.

Savupiipussa oleva lintu on vaan melko suuri paloturvallisuusriski. Jos joku erehtyy tekemään tulen pesittyyn piippuun liittyvään tulisijaan, niin tukos tuo savun talon sisälle.

Piippuun voi estää pesän teon asentamalla tai asennuttamalla sinne suojaverkon, mikä estää lintujen menon piippuun.

Naakka, itse ottamani kuva

Puissa esiintyvät lintulajit

Puutarhojen puissa näkyy välillä erilaisia pieniä lintulajeja. Siellä esiintyy esimerkiksi erilaiset siepot ja rastaat.

Puutarhan lintu, itse ottamani kuva

Aamulla aikaisin on lintujen laulu puutarhojen puissa kova. Erilaiset pienemmät lintulajit eivät kuitenkaan kovinkaan näyttäydy, vaan ovat lehtien seassa.

Käpytikka on myös perinteinen aamulla kuuluva lintulaji. Sen tunnistaa siitä, kun se nakuttaa lyhyitä sarjoja esimerkiksi erilaisiin puisiin pylväisiin.

Tikan ja palokärjen erottaminen pelkän nakutuksen perusteella on vaikeaa. Niillä on kuitenkin erilainen lauluääni.

Puutarhan lintu, itse ottamani kuva

Lintujen ruokinta puutarhoissa kevät- kesällä

Olen huomannut, että lämpimään aikaan linnut eivät käy syömässä lintulaudoilla tai muissa ruokintapaikoilla. Kuvassa näkyvä lintu kuitenkin on näkynyt monta kertaa ruokintapaikan läheisyydessä.

Luulisin, että lämmin maa ja multa vaikuttavat lintujen syömätapoihin. Esimerkiksi kastemadot, erilaiset muuta toukat ja hyönteiset ovat paljon parempaa ravintoa kuin vilja ja rasvapallot talvella.

Internetin tiedoissakin näkyy, että lintujen ykkösravintoa ovat muun muassa selkärangattomat eläimet ja hyönteiset.

Puutarhan lintu, itse ottamani kuva

Linnut perunan ja muiden kasvien kylvössä

Keväällä, kun kasvimaata kynnetään tai äestetään, on melko tavallinen näky, että varikset ja naakat tulevat kasvimaalle. Linnut tulevat syömään erityisesti kastematoja, mitä paljastuu, kun maata käännetään.

Yleensä linnut ovat melko rohkeitakin. Vaikka ihminen on kymmenen metrin päässä, linnut uskaltavat tulla syömään kasvimaalle.

Kasvimaan suojaaminen linnuilta

Kasvit pitää suojata linnuilta, koska muuten linnut syövät esimerkiksi marjat ja kaivavat perunat maasta, eikä syksylle jää ihmisille lainkaan satoa.

Mansikkamaa suojataan yleensä vihreän värisellä verkolla. Mansikoita söisi ilman verkkoa erityisesti räkättirastas.

Myös marjapensaat pitää suojata linnuilta. Monien lintujen ruokavalioon kuuluu marjat. Marjapensaisiin riittää, kun niihin laittaa myös yleensä vihreä verkon päälle, missä on pieni silmäkoko. Tällöin niin sanotut pikkulinnut eivät pääse syömään marjoja.

Lintujen pääravinto puutarhoissa

Lintujen pääruokaa puutarhoissa ovat internetin tietojen mukaan erilaiset hämähäkit, muut selkärangattomat hyönteiset ja niin kuin kerroin, valitettavasti ihmisten marjapensaat ja muut puutarhan marjat ja juurekset.

Lintujen ruokinta siis on hyvä ajoittaa talveen, koska silloin ei puutarhassa ole muuta syötävää lumen, jään ja kylmän ilman takia. Silloin linnut syövät erilaista viljaa, rasvapalloja ja vaikka erityisen tunnettua viljalyhdettä.

Lintujen ruokintaa ei saa lopettaa kesken talven, koska linnut ovat tottuneet syömään ruokintapaikalla ja jäävät tällöin ilman ruokaa.

Lintujen tulo puutarhoihin keväällä

Linnut tulevat puutarhoihin eri aikoina. Tähän sopii vanha sananlasku: Kuu kiurusta kesään, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.

Kaikki linnut ovat tulleet puutarhaan viimeistään pesinnän alussa, eli viimeistään toukokuun lopussa.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.