Euroviisukevät on jo pitkällä! Ensi kuussa Liverpoolissa kilpailee 37 maata Euroviisujen voitosta. Ensimmäiseen semifinaaliin – jossa Suomikin kilpailee – ottaa osaa yhteensä 15 maata. Toisessa semifinaalissa taas kilpailee 16 maata. Lisäksi finaalissa kilpailevat isäntämaa Ison-Britannian ja viime vuoden voittajamaa Ukrainan lisäksi Espanja, Italia, Ranska ja Saksa. He ovat isäntämaan tavoin ansainneet suoran finaalipaikan osana suurimpia rahoittajamaita.
Tulen esittelemään tämän kevään kilpailukappaleet blogissani tulevien viikkojen aikana. Sen pidemmittä puheitta, aloitetaan luonnollisesti ensimmäisestä semifinaalista.
- 🇳🇴 Norja: Alessandra – Queen of Kings
Italian Savonan maakunnassa syntynyt Alessandra Mele kilpaili ensimmäisessä musiikkikilpailussaan jo kuusivuotiaana. Valmistuttuaan lukiosta vuonna 2021 Alessandra muutti Norjaan musiikkiuraansa luomaan. Hän ylsi ”The Voice – Norges beste stemme” -kilpailussa live-kierroksille asti.
Alessandra edustaa nyt Norjaa Euroviisuissa kappaleella ”Queen of Kings”. Tämänvuotiset Euroviisut polkaistaankin käyntiin hyvin vauhdikkaasti. Monille TikTok-videoista tuttu jyystö on jo kerännyt suosiota niin euroviisufanien kuin tavistenkin joukossa. Kappaleen tunnelma siivittää kuulijansa jopa norjalaisen mytologian vietäväksi. Itse pidän kappaleen klubimaisesta tamppauksesta, sillä siinä on jotain todella tuttua ja turvallista.
- 🇲🇹 Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)
The Busker on vuonna 2012 indie pop -yhtye, jonka muodostavat laulaja David ”Dav.Jr” Meilak, rumpali Jean Paul Borg ja saksofonisti Sean Meachen. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2017 ja toinen albumi näki päivänvalon heti seuraavana vuonna.
Maltan skandaalinkäryisten euroviisukarsintaviikkojen päätteeksi – ja ehkä myös ennakkosuosikin diskauksen ansiosta – yhtye otti suhteellisen selvällä erolla itse karsinnan voiton. Kappale ”Dance (Our Own Party)” nojaa pitkälti Meachenin saksofonisooloihin. Allekirjoittaneeseen kokonaisuus ei aluksi oikein iskenyt ollenkaan. Lopultakin ihan hyvä, groovaava ja vetävä kappale on jäänyt polkemaan hieman paikoillaan. Toisaalta kappaleen laiskanpuoleinen rentous voi olla myös sen vahvuus.
- 🇷🇸 Serbia: Luke Black – Samo mi se spava
Luka Ivanović – taiteilijanimeltään Luke Black – on ensimmäinen serbialainen artisti, joka on solminut levytyssopimuksen kansainvälisen Universal Music Group -levy-yhtiön kanssa. Sen kautta hän julkaisi debyytti-EP:nsä vuonna 2015 ja seuraavan vuoden singlensä ”Demons” oli ehdolla jopa Serbian euroviisuksi.
Vuonna 2023 onkin Luken vuoro edustaa Serbiaa Euroviisuissa. ”Samo mi se spava” on tummanpuhuva elektropopkappale, jossa on maailmanlopun sävyjä. Kuulen itse kappaleen melodiassa jotain hyvin urbaania ja jopa saundeja Linkin Parkin tuotannosta, vaikkei se kuitenkaan ole erityisen rokahtava. Kappaleen mielenkiintoinen tunnelma vie mukanaan, kun sille vaan antaa mahdollisuuden.
- 🇱🇻 Latvia: Sudden Lights – Aijā
Indie rock -yhtye Sudden Lights perustettiin Riikassa vuonna 2012. Siihen kuuluvat laulaja Andrejs Reinis Zitmanis, rumpali Mārtiņš Matīss Zemītis, kitaristi Kārlis Matīss Zitmanis ja basisti Kārlis Vārtiņš. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2017. Vuotta myöhemmin he osallistuivat ensimmäistä kertaa Latvian euroviisukarsintoihin sijoittuen toiseksi.
Tänä vuonna yhtye pääsee viimein edustusmatkalle kappaleellaan ”Aijā”. Kappale edustaa hieman kokeellisempaa rock-osastoa, eikä välttämättä aukea ihan heti ensi kuulemalta. Esimerkiksi itselläni kappale on kasvanut lähinnä soiton myötä. Se on samaan aikaan herkkä ja raju. Siinä on myös hyvät lyriikat kappaleen kertojan hiipuneesta uskosta maailman hyvyyteen.
- 🇵🇹 Portugali: Mimicat – Ai coração
Marisa Isabel Lopes Mena – tutummin Mimicat – julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2014. Sitä ennen hän olikin jo ehtinyt muun muassa osallistua Portugalin euroviisukarsintoina toimineeseen Festival da Cançãoon 16-vuotiaana vuonna 2001, esiintyen tuolloin taiteilijanimellä Izamena.
Yli 20 vuotta myöhemmin Mimicatin uurastus palkittiin ja hän voitti samaisen kilpailun kappaleella ”Ai coração”. Portugalilaismausteilla höystetty intohimoinen teos erottuu kilpakumppaneistaan hyvin. Tämän vanhan maailman meininkiä huokuvan kappaleen voisi kuvitella soivan jossain kyläjuhlilla Portugalin maaseudulla. Yleensä pidän tämäntyyppisistä kappaleista enemmänkin. Ihan kyllä viehätyn kokonaisuudesta, mutta siitä jää kuitenkin puuttumaan jotain.
- 🇮🇪 Irlanti: Wild Youth – We Are One
David Whelanin, Conor O’Donohoen, Ed Porterin ja Callum McAdamin muodostama Wild Youth -yhtye perustettiin vuonna 2016. Yhtye on keikkaillut niin Lewis Capaldin kuin Westlifenkin kanssa. He julkaisivat ensimmäisen minialbuminsa vuonna 2019.
Irlannin tämänvuotiset euroviisukarsinnat Wild Youth voitti helmikuun alussa. Kappale ”We Are One” edustaa Euroviisuille tyypillisellä yhteenkuuluvuuden tunteella väritettyä stadionrockia. Siitä löytyy kyllä voimaa, mutta itselleni kappale on jäänyt hieman vieraaksi. Se on omaan makuuni yksinkertaisesti liian kuultu – huonolla tavalla.
- 🇭🇷 Kroatia: Let 3 – Mama ŠČ!
Uransa jo 1980-luvulla aloittaneen Let 3 -yhtyeen muodostavat Damir Martinović, Zoran Prodanović, Ivan Bojčić, Dražen Baljak ja Matej Zec. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 1989. Heidät tunnetaan entisen Jugoslavian maissa säädyttömistä ja provokatiivisista esiintymisistään. Lisäksi yhtye kannattaa naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.
Euroviisuihin Let 3 lähtee rauhan asialla. Kappale ”Mama ŠČ!” kertoo nimittäin piilomerkityksellisesti diktaattorien hulluudesta. Kun kappaleen kuulee ensimmäisen kerran, reaktio on kutakuinkin hämmentynyt – mitä ja miksi? Itselläni tämäkin kappale on kasvanut lähinnä soittokertojen myötä. Tätä myös rallattelee yllättävän usein. Kappaleesta nimittäin löytyy pelottavan paljon korvamatopotentiaalia.
- 🇨🇭 Sveitsi: Remo Forrer – Watergun
”The Voice of Switzerland” -kilpailun vuonna 2020 voittanut Remo Forrer kiinnostui musiikista jo lapsena. Hän on soittanut niin huilua, haitaria kuin pianoakin – jälkimmäisen soittamisen hän opetteli korvakuulolta. Remo on myös osallistunut Saksassa kykykilpailuun nimeltään ”I Can See Your Voice”.
Euroviisuissa Remo pyrkii hurmaamaan katsojat kappaleellaan ”Watergun”. Turvallisia uria pitkin kulkeva radiosoittoon soveltuva kappale ei maailmoja mullista – tai ei ainakaan minun maailmaani. Remolla on ensikuulemalta yllättävä ja todella hyvä ääni. Kappale vaan on niin tusinatavaraa kuin olla ja voi. Olen varmasti kuullut sen monta kertaa aiemmin.
- 🇮🇱 Israel: Noa Kirel – Unicorn
Laulajana, näyttelijänä, tanssijana sekä televisiojuontajanakin tunnettu Noa Kirel aloitti musiikkiuransa vuonna 2015. Hän julkaisi ensimmäisen kansainvälisen singlensä vuonna 2021 ja onpa Noa myös valittu parhaaksi israelilaiseksi artistiksi MTV Europe Music Awards -gaalassa vuosina 2017–2022.
Laulajatar aikoo esittää Liverpoolin Euroviisuissa kappaleen ”Unicorn”. Se on ehtaa tanssipoppia arabikulttuurin ja Välimeren vaikutteineen – korealaisesta popmusiikista inspiroitunutta tanssiosaa unohtamatta. Kappale onkin allekirjoittaneen ehdottomia suosikkeja. Varsinkin lopun tanssiosa on niin huikea, että sitä haluaa vaan jorata kyllästymiseen asti.
- 🇲🇩 Moldova: Pasha Parfeni – Soarele și luna
Pianonsoiton opettaja äidin ja laulaja-kitaristi isän poika Pasha Parfeni – syntymänimeltään Pavel Parfeni – on ollut lapsuudesta saakka kiinnostunut musiikista. Paljon musiikkiopintoja kartuttaneella Pashalla on pitkä historia Moldovan euroviisukarsintojen tiimoilta. Hän osallistui niihin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja edustikin maataan kahdesti – vuonna 2012 ja säveltäjän ominaisuudessa vuotta myöhemmin. Molemmilla kerroilla sijoitus oli 11:s.
Pasha edustaa Moldovaa myös tänä vuonna – tällä kertaa kappaleella ”Soarele și luna”. Se on paikallisia kansanmusiikkisävyjä sisältävä tumma tanssipopkappale. Lisäksi tyypillisen euroviisu-Moldovan tavoin esityksessä pelaillaan meemiarvoilla. Siinä nimittäin nähdään lyhytkasvuinen huilisti. Itse olen huomannut, ettei kappale kestä kuuntelua kovinkaan hyvin. Siinä on kuitenkin hetkensä ja ensikuulemalta kokonaisuus voi tuntua melkoisen huikealtakin.
- 🇸🇪 Ruotsi: Loreen – Tattoo
Ruotsin ”Idol 2004” -kilpailussa neljänneksi sijoittunut Lorine Zineb Nora Talhaoui tunnetaan paremmin nimellä Loreen. Televisio-ohjelmien tuottajana ja ohjaajanakin töitä tehnyt artisti on osallistunut Ruotsin euroviisukarsinta Melodifestivaleniin yhteensä neljä kertaa. Kahdesti kappaleet ovat jääneet toisen mahdollisuuden kierrokselle. Vuonna 2012 Loreen voitti Euroviisut kappaleella ”Euphoria”.
Hän kilpailee nyt Euroviisuissa toistamiseen kappaleella ”Tattoo”. Melodifestivalenin Loreen voitti suhteellisen selvin luvuin. Hänen tämänvuotinen euroviisunsa on rakkautta ylistävä popkappale. Sen selkeitä lainauksia eri kappaleista ei voi olla kuulematta, mutta niistäkin huolimatta kyseessä on erittäin eheä kokonaisuus. Itse pidän kappaleesta hirveästi, vaikka siitä tuntuu puuttuvan se kuuluisa viimeinen silaus.
- 🇦🇿 Azerbaidžan: TuralTuranX – Tell Me More
Kaksosveljet Tural ja Turan Bağmanov saivat ensikosketuksensa musiikkiin koulussa, kun he löysivät pianon. Syntetisaattoria ja kitaraa soittaneet kaksospojat ovat esiintyneet niin katumuusikkoina kuin TheRedJungle-nimisessä yhtyeessä.
Kaksoset edustavat Azerbaidžania kappaleella ”Tell Me More”. TuralTuranX-duon euroviisu on selkeästi hakenut vaikutteita 1960-luvun brittirockista ja 1990-luvun rap-musiikista. Itselläni kappaleesta tulee mieleen jopa lukuisat eteläkorealaiset indie rock -yhtyeet. Sen rento tunnelma iski heti ensikuulemalta. Kappaletta on helppo kuunnella.
- 🇨🇿 Tšekki: Vesna – My Sister’s Crown
Patricie Fuxován, Bára Šůstkován, Olesya Ochepovskán, Markéta Vedralován, Tereza Čepkován ja Tanita Yankovován muodostama folkyhtye Vesna perustettiin vuonna 2016. Slaavilaista sisaruutta ja naiseutta juhlistavan yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin pari vuotta myöhemmin. Se inspiroitui Fuxován oikeassa elämässä kokemista tapahtumista ja tšekkiläisistä saduista ja tarinoista.
Yhtye voitti Tšekin euroviisukarsinnat ylivoimaisesti ja pääseekin nyt esittämään Liverpooliin folk-popkappaleensa ”My Sister’s Crown”. Siinä nykypop ja folk nitoutuvat toimivasti yhteen. Kappaleessa kuullaan myös neljää eri kieltä: englantia, ukrainaa, tšekkiä ja bulgariaa. Itselle sen lumo ei ole kyllä koskaan täysin avautunut. Pidän silti sen tunnelmasta – ainakin osittain. C-osan viimeinen nuotti muuten muistuttaa itseäni Ava Maxin tuotannosta.
- 🇳🇱 Alankomaat: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight
Mia Nicolai sekä Dion Cooper – oikeilta nimiltään Michaja Nicolaï ja Dion Cuiper – omasivat molemmat kiinnostusta musiikkiin jo nuorempana. Mia on esimerkiksi ottanut piano- ja viulutunteja ja Dion aloitti kitaransoiton 15-vuotiaana. Jälkimmäinen heistä otti myös osaa ”The Voice of Holland” -kilpailuun vuonna 2015 – tosin vaisulla menestyksellä.
Mia ja Dion esittävät tämän vuoden Euroviisuissa muun muassa euroviisuvoittaja Duncan Laurencen kynäilemän kappaleen ”Burning Daylights”. Radioon soveltuva popkappale on hyvin tuttua ja turvallista keskitietä. Itse en tästä innostu ollenkaan. Laulajat osaavat kyllä hommansa, mutta siihen se sitten jääkin.
- 🇫🇮 Suomi: Käärijä – Cha Cha Cha
Suomen euroviisuedustaja Käärijän esittelinkin blogissa jo aiemmin.
Kappaleena omalaatuinen ”Cha Cha Cha” on jo tässä vaiheessa kevättä hurmannut euroviisufaneja oikein urakalla. Itse olen kuunnellut kappaletta melkeinpä kyllästymiseen asti. Näin käy monesti. Olisin silti enemmän kuin iloinen, jos Suomi nappaisi Liverpoolista huikean sijoituksen.