Blogi Saturnus-planeetasta

Saturnus-planeetta, (lähde Wikipedia)

Saturnus yleisesti

Saturnus on kuudes planeetta Auringosta ulospäin laskettuna. Se on jättiläisplaneetta ja aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta. Se on nimetty roomalaisen Saturnus-jumalan mukaan. Tässä blogissa esittelen Saturnusta yleisesti.

Saturnuksen rakenne

Saturnuksessa on kiinteä kivinen ja rautainen ydin. Suurin osa siitä kuitenkin on nestemäistä vetyä ja heliumia. Uloimpana ovat meille näkyvän kaasukehän huipulla näkyvät pilvet. Lisäksi sisustassa on merkkejä erilaisista jääkiteistä.

Paine, lämpötila ja tiheys eivät Saturnuksen keskustassa ole aivan yhtä suuria kuin Jupiterissa. Saturnuksen ydin on erittäin kuuma, 12 000 kelviniä, ja se säteilee avaruuteen enemmän lämpöä kuin se saa Auringosta.

Saturnus on navoiltaan selvästi litistynyt. Sen halkaisija päiväntasaajalta mitattuna on lähes 10 prosenttia suurempi kuin navalta mitattuna. Saturnus on lisäksi tiheydeltään pienin aurinkokuntamme planeetoista.

Saturnuksen ilmakehä koostuu vedystä, heliumista ja metaanista.

Saturnuksen kaasukehä

Kaasukehästä on löydetty vetyä heliumia sekä hiukan metaania ja ammoniakkia. Kaasukehässä puhaltavat päiväntasaajalla tuulet, joiden nopeus on jopa 500 m/s.

Saturnuksen kaasukehä on kylmimmillään 0,07 baarin pinnalla, noin 94 kelviniä eli -179°C.

Saturnuksen utuisuus johtuu kaasukehän kylmästä lämpötilasta. Udun paksuus on kymmeniä kilometrejä. Utu heijastaa puolet Auringon valoa pois.

Saturnuksen renkaat

Saturnuksen valtavat renkaat ovat sen kuuluisin piirre. Saturnuksella on seitsemän nimettyä päärengasta. Viimeisin uusi rengas havaittiin vuonna 2009.

Saturnuksen renkaiden uskotaan syntyneen suurehkojen kuiden, pyrstötähtien ja meteoriittien törmäyksistä muodostuneista kappaleista, jotka ovat painovoiman vaikutuksesta jääneet kiertämään planeettaa.

Renkaat erottuvat varsin vaatimattomalla nykyaikaisella teleskoopilla tai jopa laadukkailla kiikareilla. Ne kiertävät Saturnuksen päiväntasaajaa 6 630-120 700km etäisyydellä.

Saturnuksen kuut

Saturnukselta tunnetaan 82 kuuta. Niistä suurin on Titan, jonka läpimitta on 5 150km. Titan on pilvien peittämä ainoa kuu, jolla on merkittävä, enimmäkseen typestä koostuva kaasukehä ja siellä on myös hiilivetyjärviä.

Useimmat Saturnuksen kuut ovat pieniä jäisiä kappaleita, joiden tiheys on alhainen.

Saturnuksen tutkiminen

Saturnusta on tutkittu avaruusluotaimilla. Luotaimia ovat olleet muun muassa Pioneer 11 ja Voyager 1.

Saturnuksen renkaat voi nähdä kaukoputkella noin 20 kertaisella suurennuksella.

Lopuksi

Tähtitieteellisen yhdistyksen, Ursan, kotisivuilta löytyy lisää tietoa avaruudesta. Tietoa löytyy myös erilaisista tiedelehdistä.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.