Ystävänpäivä 14.2.

Näin näyttävällä ystävänpäiväkakulla herkuteltiin Klubitalolla vuonna 2019.

Suomalaiset viettävät ystävänpäivää 14.2. muistamalla ystäviään ystävänpäiväkorteilla tai pienillä lahjoilla. Kansainvälisesti päivää pidetään rakastavaisten päivänä ja se on saanut nimensä Pyhän Valentinuksen mukaan ja se on Yhdysvalloissa yksi tärkeimmistä juhlapäivistä. Monissa muissa maissa päivä on erityisesti rakastavaisten juhlapäivä, mutta suomalaiset muistavat ystävänpäivänä laajemmin kaikkia läheisiään, erityisesti ystäviään. Yksi selitys tälle on ollut, että rakkaus on aivan liian suuri tunne, jotta se mahtuisi suomalaisen sisuksiin.

Ystävänpäivä rantautui Suomeen Tampereen sydänyhdistyksen aloitteesta vuonna 1979. He keksivät yhdistää markkinointiinsa kansainvälisenä ystävänpäivänä tunnustuksena käytetyn punaisen sydämen. Suomen Punainen Risti oli ensimmäinen, joka painatti ystävänpäiväkortit Suomessa. Nykyään ystävänpäivä on toisiksi suosituin korttipäivä joulun jälkeen.

Suomen kalentereihin ystävänpäivä tuli salakavalasti, sillä se merkattiin yliopiston almanakkaan 1990-1991 puolivahingossa ilman yliopiston virallista päätöstä. Syynä tähän oli kustantajan vaihto.

Historia ja perinteet

Antiikin Roomassa kunnioitettiin helmikuun puolivälissä Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta sekä juhlittiin Lupercaliaa, puhdistumisen ja hedelmällisyyden juhlaa.

Joidenkin lähteiden mukaan juhlien aikana naiset myös kirjoittivat nimensä lappusille, jotka sitten sekoitettiin keskenään. Miehet puolestaan vetivät kukin yhden lapun itselleen saaden näin seuralaisen juhlien ajaksi tai joissain tapauksissa koko loppuvuodeksi. Tässä on nähty yhtäläisyyksiä rusettiluisteluun, joka on ystävänpäivänä suosittu seuraleikki. Rusettiluistelussa luisteluparit on etukäteen arvottu lappusien avulla ja tarkoituksena on löytää oma pari joukkiosta. Lopulta Lupercalia määrättiin lopetettavaksi ja 14. helmikuuta omistettiin Pyhälle Valentinukselle, mutta raaka juhla ei juurikaan vastannut sitä romanttista juhlapäivää, joka nykyään tunnetaan.

Marttyyrin kunniaksi

Valentinuksen tarina on yhä mysteeri. Katollisen kirkon historiasta löytyy mainintoja useammastakin Valentinuksesta, joten ei ole varmuutta siitä, ketä heistä Valentinen päivänä juhlitaan. Ainoa varma tieto on se, että Valentinus -nimisen henkilön hauta löytyy Via Flaminialta, Rooman pohjoisosasta.

Erään legendan mukaan Rooman keisarin ollessa vallassa, pidettiin naimisissa olevia miehiä naimattomia huonompina sotilaina, sillä koti-ikävän uskottiin tekevän heistä innottomampia taistelijoita. Erään tarinan mukaan Valentinus tapettiin, kun yritti auttaa kristittyjä pakenemaan roomalaisista vankiloista, joissa heitä kohdeltiin kaltoin. Erään toisen legendan mukaan Valentinus olisi lähettänyt ensimmäisen ystäväpäivätervehdyksen itse, kun hän ennen kuolemaansa lähetti rakastamalleen nuorelle naiselle kirjeen, jonka allekirjoitus oli ollut ”From your Valentine”

Väitettiin, että Claudius yritti vahvistaa armeijaansa kieltämällä nuorukaisia avioitumasta. Pappi kuitenkin päätti uhmata keisaria ja vihki salaa nuoria sotilaita. Kun Valentinus jäi kiinni keisari määräsi hänet mestattavaksi. Valentinuksen odottaessa tuomitaan tyrmässä nuoret rakastavaiset lähetti hänelle kirjeitä ja pieniä lahjoja kiitokseksi. Tämän uskotaan aloittaneen ystävänpäivän lahjaperinteen.

Valentinen päivän romanttisilla perinteillä ja uskomuksilla on pitkä historia erityisesti Englannissa ja Ranskassa, joissa vietettiin jo 1300-luvulla ystävänpäivänä juhlia ja järjestettiin rusettiluistelun kaltaisia seuraleikkejä. Englannissa kuningas Henrik julisti päivän viralliseksi juhlapäiväksi vuonna 1537. Yhdysvaltojen ja Englannin lisäksi ystävänpäivä on suosittu Kanadassa ja Australiassa, mutta sitä juhlitaan myös esimerkiksi Argentiinassa, Ranskassa, Meksikossa ja Etelä-Koreassa. Perinteet ja tottumukset vaihtelevat maittain, mutta yleisesti ottaen nykyaikaista ystävänpäivää on kritisoitu materialistiseksi ja kaupalliseksi. Jo pelkästään amerikkalaiset kuluttavat ystävänpäivän makeisiin, kortteihin, suklaaseen, koruihin ja erityisesti kukkiin vuosittain jopa 18 miljardia dollaria. Kukista etenkin ruusut ja orvokit ovat rakkauden kukkia. Ystävänpäivä onkin nykyään kukkakauppiaille mieluisa päivä, koska silloin myydään paljon ruusuja ja muita kukkia. Ruusut näkyvät myös muissa tuotteissa, kuten leivonnaisissa ja ruusuisen leivoksen sydän voi olla suklaata tai makeaa ja tuoksuvaa ruusuhilloa. Ruusuvettä ja ruusuhilloa voi ostaa herkkukaupoista.

Roomalaisen rakkauden jumalan, Kupidon, mukaan nimetty kakku on kuin rakkaus parhaimmillaan. Kaikki on vaaleanpunaista tai punasävytteistä ja mikä tärkeintä – erittäin suureellista. Vaaleanpunaisen, punaisen ja valkoisen yhdistelmän kerrotaan liittyvän myös katoliseen kirkkoon, jossa punainen edustaa ”punaisia tulen kieliä ” sekä Kristuksen ja marttyyrien verta ja se on myös intohimon symboli. Valkoinen taas edustaa puhtautta, pyhyyttä ja hyveellisyyttä sekä kunnioitusta, joita monet pitävät rakkauden korkeimpina muotoina.

Sydämet ja kukat ovat ystävänpäivän symboleja.

Ystävänpäivän uskomuksia:

Helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäinen vastaantuleva on sinun valentinesi eli ” se oikea”. Tosin huijata voit pitämällä silmät kiinni kunnes vastaantulija on mieluinen. Etelä-Euroopassa uskotaan, että linnut valitsevat juuri ystävänpäivänä itselleen kumppanin.

Ystävänpäivä muualla

Ystävänpäivällä on maailmalla pitkät perinteet. Pyhän Valentinuksen päivää vietettiin jo vuonna 350 Italiassa. Juhlaan liittyvillä postikorteilla ei ole ihan niin pitkä historia takanaan. Suomeen Valentinen päivä rantautui vasta 1980-luvulla, mutta me puhumme ystävänpäivästä. Nykyisen digitaalisen viestinnän aikana kortti tupsahtaa yhä harvemmin postilaatikkoon. Ylipäätänsä vanhimmat kortit, joita voidaan hyvin lavealla määrittelyllä kutsua postikorteiksi, ovat peräisin noin vuodelta 1000. Ne olivat tervehdyksiä kuvituksin papyrus- tai puulevyllä, jotka lähetti tai ”posti” toimitti perille. Jonkinlaisia ”kortteja” on lähetetty jo 600 eaa. Egyptissä, jossa oli tapana antaa uuden vuoden toivotuksia papyrusrullilla.

Perussa vietetään helmikuun paikkeilla maanlaajuista karnevaalijuhlia, mikä tarkoittaa, että suurin osa väestöstä on lomalla ystävänpäivän aikana. Heillä on siis reilusti aikaa laatia romanttisia suunnitelmia päivän varalle.

Brasiliasta on turha hakea erityistä romantiikkaa helmikuun 14 päivänä. Sen sijaan maassa muistellaan Pyhää Antonius Padovalaista, puolison löytämisen ja avioliiton suojelupyhimystä, 12. päivä kesäkuuta.

Etelä-Koreassa ystävänpäivää juhlitaan todellakin koreasti. Ystävänpäivä on omistettu siellä nimenomaan miehille, kun naiset ostavat kumppaneilleen ja läheisilleen lahjoja. Vastavuoroisesti seuraavassa kuussa vietetään toista ystävänpäivää, joka kulkee nimellä ”White Day ”, jolloin miehet puolestaan muistavat läheisiään. Myös Japanissa ystävänpäivää vietetään samalla tavalla kahtena erillisenä juhlapäivänä.

Britanniassa pariskunnat heittäytyvät romanttisiksi oikein toden teolla. Rakastavaiset lahjoittavat toisilleen kukkia, suklaata ja koruja, ja ystävänpäivän iltana nautitaan hieno illallinen kaupungilla tai kynttilöiden valaisema ateria kotioloissa.

Mitä voit tehdä läheisen kanssa ystävänpäivänä?

Lähde vaikka kävelylle tai museoon.Tehkää yhdessä jotain erityistä, josta molemmat pitävät. Päiväretki läheiseen kaupunkiin on varmasti mukava pieni irtiotto arjesta. Pienellä reissulla voitte nauttia toistenne seurasta ja unohtaa arjen kotona.

Anna kortin lisäksi myös pieni harkittu lahja. Voit valita esimerkiksi korun, kosmetiikkaa tai lahjakortin illalliselle, hotelliin tai kauneushoitolaan. Pienemmän budjetin lahjat kuten kukat tai suklaarasia toimivat myös hienosti.

Jos budjetti on nolla euroa ja vierailet Helsingissä, niin on talvipuutarhassa romanttiset näkymät. Talvipuutarhassa on yli 200 erilaista eksoottista kasvia ja puulajia. Altaissa uiskentelee karpit. Ota kamera mukaan, niin voit ottaa kuvia. Sinne on vapaa pääsy. Toinen hauska ohjelmanumero on kirpeä luisteluretki, säästä riippuen luonnonjäälle tai jäädetylle kentälle. Porissa voit viedä rakkaasi romanttiselle kävelylle vaikkapa Kirjurinluotoon ja pakata reppuun mukaan lämmintä kaakaota ja korvapuusteja.

Jos budjetti on alle kymmenen euroa, niin voit viettää ystävien kanssa rennon illan kotosalla, tehdä ruokaa ja nauttia illasta.

Jos hinnalla ei ole väliä niin vuokraa mökki yhdeksi yöksi, sisusta kynttilöillä ja syökää herkullista ruokaa. Kuunnelkaa takkatulen napsahtelua ja katsokaa taivaan tähtiä.

– Isabella –

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.