Blogi Pluto-planeetasta

Pluto-planeetta, (lähde Wikipedia)

Pluto yleisesti

Pluto on kääpiöplaneetta, joka kiertää Aurinkoa pääosin Neptunusta kauempana Kuiperin vyöhykkeellä. Se on jäästä ja kivestä koostuva pienehkö ulkoplaneettojen kuita muistuttava kappale, jonka läpimitta on vajaat 2400 kilometriä, joten se on paljon pienempi kuin Maapallon Kuu. Tässä blogissa esittelen Plutoa yleisesti.

Pluton pinta ja rakenne

Pluton pinnan lähellä on ohutta utua. Sen ohut kaasukehä koostuu pääasiassa metaanista ja typestä. Pluton pinnalla arvioidaan olevan myös metaanijäätä. Sen väri on punaisempi kuin Kharonin ja päiväntasaajan tienoilla on pitkulainen tummahko alue.  Kharon on yksi Pluton kuu.

Plutosta on tehty mittauksia. Infrapuna-absorptiospektrin perusteella Pluton pinta muodostuu enimmäkseen metaanijäästä.

Pluton kaasukehää on myös tutkittu. Sen koostumuksen arvioidaan olevan typpeä ja häkää, joita Pluton pinnalle aika ajoin tiivistyy. Kaasukehän arvellaan tihentyneen kaksinkertaiseksi noin parin vuosikymmenen aikana. Pluto on melko kirkas planeetta.

Pluton pintaa, (lähde Wikipedia)

Pluton kuut

Kharon

Kharon on Pluton suurin kuu. Se löytyi vuonna 1978. Kharon on noin 1210km läpimittainen ja samaa kokoluokkaa kuin 2370 kilometrinen Pluto. On huomattu, että kappaleiden pyörähdysajat ja kiertoajat toistensa ympäri ovat täsmälleen samat, eli 6,39 vuorokautta.

Plutoa ja Kharonia voidaan pitää myös kaksoisplaneettana.

Hydra ja Nix

Hydra ja Nix ovat myös Pluton kuita. Ne löydettiin toukokuussa 2005. Kuut sijaitsevat suunnilleen samalla ratatasolla kuin Kharon. Hydra on läpimitaltaan noin 45km ja Nix 35km. Nykyään tiedetään, että Nix on Pluton kolmanneksi lähin kuu ja Hydra kaukaisin.

Kerberos

Kerberos on löydetty heinäkuussa 2011. Sen löysi avaruusteleskooppi Hubble. Pienikokoisen kuun arvioidaan olevan halkaisijaltaan 13-34 kilometriä ja se on siten Pluton tunnetuista kuista pienin.

Styx

Styx on löydetty kesäkuussa 2012. Sen löysi silloin avaruusteleskooppi Hubble.

Pluton tutkimus luotaimilla

Nasan lähettämä New Horizons-ohilentoluotain ohitti Pluton 14.7.2015. Etäisyys Plutosta oli tällöin 12500km. Suomen aika oli luotaimen ohittaessa Pluton noin klo 15:00.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.