Blogi merikotkasta

/

Yleistä merikotkasta

Merikotka on perinteinen rannikon lintu. Sen voi tavata lentämästä vaikka Porin Preiviikistä tai vaikka Turun saaristosta. Merikotka on myös Ahvenanmaan maakuntalintu. Tässä blogissa esittelen merikotkaa lintulajina. (Artikkelikuvan lähde Wikipedia)

Tuntomerkit

Merikotka on suuri kotkien sukuun kuuluva lintu. Merikotka on ruokailutavoiltansa petolintu. Sillä on pitkä siipien kärkiväli ja siivet ovat myös leveät.

Merikotkan voi erottaa maakotkasta pyrstön perusteella. Maakotkan pyrstö on paljon pidempi kuin merikotkan pyrstö. Merikotkan siipien kärjissä olevat sulat muodostavat pitkät harittajat, jotka voivat olla 60 senttimetriä pitkät.

Merikotkan pituus on 69-91cm ja siipien leveys 190-240cm. Paino on 3-6kg. Merikotka naaras on yleensä suurempi kuin koiras.

Merikotka (lähde Wikipedia)

Merikotkan elinympäristö

Merikotka elää meren ja järvien lähistöllä. Niitä on nähty kuitenkin myös sisämaassa. Siellä ne pesivät ja pesiä on löydetty soiden ja järvien rantametsistä.

Merikotka pesii yleensä puihin, mutta jos sopivaa pesäpuuta ei löydy, niin ne pesivät esimerkiksi korkeille kallioille ihmisiltä piilossa.

Pesiminen

Merikotka tekee pesimisessä yleensä 1-3 munaa. Yleensä munia tulee kaksi. Myös koiras hautoo munia naaraan sijaan, kuitenkin vain vähän aikaa.

Hautominen kestää 42-45 vuorokautta. Poikasten kuoriuduttua niiden sukukypsäksi kasvaminen kestää 5-6 vuotta.

Merikotkat rakentavat pesäksi ison oksakasan. Yleensä oksakasa sijaitsee puussa. Merikotka on reviirilintu ja sen takia eri merikotkien pesien välillä on matkaa muutama kilometri. Kannan kasvaessa voi pesien välinen matka kuitenkin pienentyä.

Merikotka pesällä (lähde WIkipedia)

Ravinto

Merikotkat syövät lintuja, pieniä nisäkkäitä ja kaloja. Talvisin ravinnon uupuessa merikotkat syövät myös haaskoja. Linnuista merikotkat syövät erityisesti haahkoja ja merimetsoja.

Levinneisyysalue

Merikotkaa tavataan erityisesti Aasiassa ja Pohjois-Euroopassa. Yli 55% merikotkista elävät Norjassa ja Venäjällä. Merikotkia on nähty myös Suomen Lapissa. Niitä esiintyy talvisin runsaasti Ahvenanmaalla.

Ääntely

Merikotkan ääni on harmaalokin kaklatusta muistuttava sarja. Pesimäajan ulkopuolella merikotkat ovat yleensä hiljaisia. Pesän lähellä se varoittelee korkealla vihellyksellä tai matalalla ronkotuksella.

Uhanalaisuus

Merikotka on rauhoitettu laji, myös Ahvenanmaalla. Saaristomeren kansallispuistossa on erityisesti panostettu merikotkan suojeluun.Suomen ympäristöministeriön päätöksellä merikotkalle on määritetty ohjeellinen arvo, joka on 7400 euroa, mikä on suurin summa kaikista Suomen lintulajeista.

Lopuksi

Merikotkia voi bongata esimerkiksi Porin rannikon edustalta. Niiden havaitseminen on vain vaikeaa, koska ne lentävät korkealla. Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen kotisivuilta saa lisää tietoa merikotkien bongaamispaikoista Porin alueella.

Klubitalo Sarastuksen jäsenet

Tämän tunnuksen takaa kirjoittavat Porin Klubitalo Sarastuksen jäsenet.

Vastaa

Your email address will not be published.